težina vode stvara pritisak.
što je dublje, pritisak po površini zaronjenog predmeta je veći.
nema govora o pritisku iznutra, nego je taj helium ventil napravljen zato da ga napravi.
Ako ne znaš ništa o pritisku, onda ajmo malo lekcije.
Ako ideš u svemir gdje nema atmosfere moraš imati svemirsko odijelo. Zašto?
jer bi ti se tijelo zbog izjednačavanja tlakova rasulo ko maslačak. Zato je tu odijelo koje štiti pilota svemirca na način da stvara protutlak.
Tijelo nastoji "pobjeći" van, ali odijelo stvara pritisak sličan po veličini iznosu pritiska na površini zemlje.
Unutar mora je drugačije, voda je mnogo gušća od zraka, i čim zaroniš osjećaš kako te "stišće". Što si dublje taj tlak se pojačava, pa onda ako roniš, moraš izjednačiti tlak koji ti prijeti da će ti probiti bubnjiće,
i to na način da sam stvoriš protutlak na njih putem upuhivanja zraka iz pluća, a sa začepljenim nosom.
Jesi li gledao kakav podmornički film? Tamo se svi živi uplase kada podmornica padne na dno, a pritisak počne gnječiti metal izvana.
meni je zato bilo čudno kada si spomenuo da tlak nastaje U satu. Jer to je nemoguće, osim ako ja nisam sve ove zakone fizike krivo shvatio u srednjoj školi
Rekao bih da je taj helij ventil zapravo slično što se radi sa izjednačavanjem tlaka u ušima na bubnjičima.
Vjerovatno helij stvori dodatni nivo tlaka, kako bi sat izdržao tlak izvana, jer je poznato da se sile koje djeluju nasuprotno poništavaju.
nadam se da sam bio jasan
Bookmarks sajtovi