Da li sat od 80e može nekoga da ostavi bez daha? Pa...tesko…
…Nije bilo osobe, polazeci od mene, kod koje nije bilo “WoW” efekta kada su prvi put dosli u kontakt sa ovim satom… Sto me uopste I ne cudi, jer izgledom neverovatno podseca na jedan mnogo skuplji I pozeljniji model sata
Doduse, taj efekat kod polovine trajao je par desetina sekundi, dok ne uslede odgovori na pitanja “Koji je ovo sat, koliko kosta” I sl, I onda usledi neka doza razocarenja: “A,…kineski…80e…pa dobro…nije VALJDA los”
Krajnje slucajno sam naleteo na marku Parnis na ebay-u, nisam znao nista o njima, sve sto sam u tom trenutku znao o kineskim proizvodjacima je da je nekakva firma kojoj ni ime ne umem izgovoriti, a pise se “Sea Gull” najbolji kineski proizvodjac mehanickih satova .
Parnis Portugues, sat atraktivnog, elegantnog izgleda, SeaGull mehanizam, 80$, tras pare, tras roba…kupljeno :-) A,onda tajac…pokusaj da se u sebi pomirim sa bacenih 80$, I neizbezna ljutnja na sebe sto uvek tako kupujem stvari, zaletim se…
Posle, 30ak dana, stize paket na kucnu adresu, otvaram iz najlona vadim sat,I bukvalno iskolacenih ociju gledam u njega. Mocno kuciste od 43mm precnika, I 13mm debljine… “Da li ovo radi”, “da l ice krunica dam u ispadne ako je dohvatim” , “da l ice staklo da ispadne”, to su bile prve pomisli pri susretu sa njim. … Ne, nista se od toga nije dogodilo. Na moje veliko zadovoljstvo, sat posle par sekundi drmanja krace da radi…
Prvo sto zapadne u oci, kada se pogleda sat su dva brojcanika na cifarniku, gornji je indicator rezevne snage, donji je sekundara. Uradjeni su u reljefnom stilu, sa koncentricnim krugovima, cime se vizuelno odvajaju od snezno belog cifarnika. Kazaljke, markeri I brojevi su plasticni, prefarbani u plavu I prelepo se presijavaju na svetlosti.
Sve je uradjeno fantasticno, brojevi su milimetarski prcizno postavljeni, nema nikakvih riseva oko njih, viska iscurelog lepka pored njih, niti bilo cega sto se ocekuje od kineske robe nizeg cenovnog ranga.. Jedan detalj mi je zapao za oko, pokusacu slikom da vam objasnim. Svaki marker je podjednako udaljen od kucista, nikakva ekscentricnost ne kvari cifarnik, sve je uradjeno za 10-u, sto ukazuje na jako dobru kontrolu zavrsne obrade.
Iluminacija je najbolja. Pre nego sto legmen, pogledam u sat, I ocitavam vreme bez najmanjeg problema. Posto za 5 min zaspim, nikada nisam u mogucnosti da pratim koliko slabi tokom noci, ali ujutru kada se probudim, nemam ni najmanji problem da vidim koliko je sati :-) Salim se naravno, iluminacije nema, ali to I nije nedostatak. Sat izgleda elegantno sa ovim plavim kazaljkama,I dobro je citljiv I u losim svetlosnim uslovima.
Kuciste je od nerdjajuceg celika, kombinovana je obrada poliranog I brusenog celika. Deo oko stakla,tkz bazel je konusnog oblika, fiksiran je, I poliran, kao I lugovi sa gornje strane. Kuciste je sa strane bruseno I matirano je. Sve u svemu, kuciste je jako kvalitetno napravljeno,sto je kasnije I jedan majstor potvrdio. Sirina izmedju lugova je 22mm, a konkretno na ovoj narukvici, sirina kod kopce je 18mm. U pocetku je bila prilicno gruba I kruta, ali sada bez problema cuci, I ne izgleda toliko nekvalitetna kako mi se u prvi mah ucinilo. Nema znakove nosenja, a ni na ruci nema znakova iritacije, sto je umelo da bude slucaj od pojedinih jeftinijih narukvica.
Bookmarks sajtovi