Parnis "Power Reserve"Ubrzo pošto sam došao na forum počeo sam da se zanimam za kineske proizvođače. Čini mi se da prvi kineski sat koji sam video, je bio od člana eee i tad sam sebi rekao da moram da nabavim sebi jedan. Često sam to pominjao bratu (on i ja večito borbu borimo po kući koji je sat bolji, zašto , itd) i jednog dana poštar me veoma prijatno iznenadio. Brat ga je tajno naručio i poklonio mi ga , tako da mi je ovaj sat izuzetno drag.
Naručen je od Manbushije, a paket je stigao za neke dve-tri nedelje (ne sećam se tačno). Plaćen je 55 dolara sa transportom, nije carinjen i porezovan. Stigao je bez posebne kutije, izmedju dva stiropora zamotan u kesu.Parnis Power Reserve je jako lep i elegantan sat i neodoljivo podseća na IWC.
Kućište je od čelika prečnika 43 mm (bez krunice), a obrada je na veoma dobrom nivo, posebno kada se uzme u obzir koliko je sat plaćen.
Cifer je tamno plave boje sa arpskim brojevima .Na poziciji "6" sati cifer je otvoren i možemo videti kako mehanizam radi. Na poziciji "9" sati je datum, a na poziciji "3" sata je indikator rezerve snage. Detalji na ciferu su odrađeni veoma dobro, posebno mi je drago sto satni markeri i brojevi nisu štampani, već postavljeni. To svakako utiče na lepotu celog sata.
Na poziciji "3" sata se nalazi standardna krunica, a na poziciji "8" sati se nalazi druker za promenu datuma, on je lepo uklopljen u kućište tako da promena datuma mora da se vrši nekom iglicom.
Kaiš je kožni sa običnom šnalom,koji je poprilično krut , ali što više nosim sat kaiš odlično počinje da prijanja na ruku , pa moram da promenim mišljenje i da kažem da i nije toliko velika mana (u galeriji sam ga kritikovao ali vremenom vidim da nije toliko loš).
Staklo je mineralno a pozadina kućišta je otvorena.
Ovaj sat pokreće Sea-Gull mehanizam st 2505:
Frekvencija: 21.600 vns.
Rubina: 38.
Rezerva snage: 45 h .
Funkicije: sati, minuti, centralna sekundara, datum, rezerva snage .
Prvih par dana kašnjenje je bilo preko dva minuta... Pustio sam da se isprazni skroz i opet ga navio ( tako dva puta) i sada je kašnjenje do 15-20 sekundi dnevno. S obzirom koliko je plaćen ja sam zadovoljan. Meni jako bitno da mehanizam ima hack- funkcija sekundare i opcija ručnog navijanja, a to ovaj sat ima.
MANE: Prva mana ovog sata je indikator rezerve snage , tačnije kako su nemarno postavili kazaljku. Kada navijem do kraja sat, kazaljka indikatora rezerve snage prebaci obeleženi četrdesetpeti sat, a kada se isprazni dodje u poziciju koja pokazaje da je ostalo još deset sati rezerve snage . Ovakve jeftine greške su mi frapantne. Ceo sat su odradili korektno i na sitnici omanu. Druga mana je što rotor automata krči kao da neko melje orahe , a meni to smeta. Treća mana ali ne tolika velika je kaiš, koji je mogao biti malo udobniji.
Moje misli- Za cenu od 55 dolara, ovo je odličan sat, sa mnogobrojnim funkcijama. Prosto mi je malo čudno da im se isplati da prave mehanizam sa ovoliko "komplikacija" za ove pare. Kada se sve uzme u obzir ja sam prezadovoljan dobijenim. Kinezi će morati da porade još na kontroli kvaliteta, posebno ove njihove manje firme. Kada govorimo o njihovim mehanizmima,uopšteno mislim da su na pravom putu. U tekstu koji sam nedavno napisao mogli smo da vidimo da njihovi top mehanizmi mogu donekle da uđu u trku sa ETA mehanizmima, ali da ne širim tu priču, pročitajte ovde moj tekst ako već niste :Upoređivanje Seagull i Hangzhou mehanzama sa mehanizmima ETA 2004-1 i 2824-2
Pozdrav
Bookmarks sajtovi