Rolex Explorer 2
Kada nece nitko da pise o Rolexu, evo moram ja. Ma ne bi ni ja ali me gripa “zakovala” za krevet pa dosadno za popi…..pa velim ajd…
Znaci ovako, Rolex Explorer 2, ref.broj je 216570. Jos od kada je izasao ovaj model u Basselu 2011 bio mi je interesantan. Moram priznati da me privuklo tih 42mm bez. Nije sad da siljim zob nosio sam bez problema i Sub-a od 40mm ali ipak…. trazio sam ga svih ovih godina nesto povoljno, ali bas i nije bilo lagano. Dosta dobro polovni drze cenu. Vise interesantan mi je bio sa belim ciferom, mada je sa crnim nekako univerzalniji.
Malo o samom satu.
Kuciste od monoblok 42mm, visine 12mm, radjeno u celiku teh.oznake 904L. Kada se uzme u ruke i pogleda , dominira cist, jasan cifer. Jasni kontrasti, crno i belo. Na ovom modelu su povecali kazaljke, satna, minutna te GMT kazaljka. Upravo ona daje ovom satu ono nesto. Intersantnog i oblika i boje.
Obrada kucista je “Rolexovski” klasicna. Odlicno ukomponirani drugaciji finis obrade. Pogledom odozgora sat je satiniran kao i bezel dok je samo kuciste visoko polirano sa bokova. Sa desne strane kucista je krunica sa bocnom zastitom. Krunica je potpisana sa rolexovim znakom. Usrafljujuca je sa twinlock sistemom. WR je 100m.
Na kuciste se nastavlja klasicna Oyster narukvica sa odlicnom kopcom. Narukvica je takodjer satinitana, jedino su linkovi sa strane polirani…..nastavlja se filozofija poliranja kucista. Linkovi se spajaju sa jednim sarafom i vrlo lako se narukvica skrati ili produzi. Kopca je odlicna. Na sebi ima osigurac, opet potpisan rolexovim znakom, te ima tkz., Easylink ekstenziju koja omogucava produljenje narukvice za dodatnih 5mm. Jednostavnim otkopcavanjem tog preklopnog linka. Inace narukvica je dosta udobna. Odlicne zavrsne obrade. Prekrasno “dihta” i uz kuciste i uz kopcu.
Pogledom na cifer uocavaju se satni marker, lepe velike kazaljke i narandjasta GMT kazaljka. Umesto satnog markera 3, na pozicji se nalazi prozor sa datumom te iznad njega lupa za bolje ocitanje datuma. Ispod znaka Rolex nalazi se natpis Oyster perpetual date, te jos nize natpis Explorer II i to u istoj boji kakva je i GMT kazaljka. Cifer uokviruje unutrasnji prsten koji na sebi nosi natpis i oznake Rolex te serijski broj sata.
Sa donje strane kucista je klasican caseback.
Kuciste pokriva ravno saphirno staklo sa AR premazom. Staklo okviruje cekicni bezel, takodjer satiniran kao i kuciste sa ugraviranim 24-satnim markerima crne boje. Jos jedan jako oku lep contrast.
U satu kuca Rolexov inhouse mehanizam. Oznaka calibra je 3187. Mehanizam je nesto veci od poznate 31xx serije. I ima par novih tehnickih dodataka, kao sto kaze rolex.com…..” It incorporates the most recent technologies such as the Paraflex shock absorbers and the non-magnetic Parachrom hairspring, ensuring unparalleled reliability and shock resistance.”
Mehanizam chronometarskih normi je izuzetan, radi jako lepo, tacno…..drzi vreme u +1-2 sec/day, nisam primetio da ima veca odstupanja ni u raznim drugim polozajima.
Inace sat lepo lezi na ruci, nema tendenciju otklona ni levo ni desno. Sat po meni idealne velicine od 42mm, nosiv za svaki zglob. O njemu bi se moglo dosta pisati ali evo samo ono najvaznije…….treba ga staviti na ruku i nositi. Uzivati u lepom, kvalitetnom satu. Sat koji se ne vidja svaki dan…..Rolex koji nije Sub.
Bookmarks sajtovi