Prečnik bez krunice: 43mm
Debljina kućišta: 14mm
Širina lugova 22mm
Seiko Samurai je jedinstven sat koji je seiko napravio. Svojom pojavom 2004-e godine u Japanu, prvenstveno u titanijumskoj verziji, sat je doziveo veliku popularnost. Kasnije je predstavljena i čelična verzija, znatno jeftinija od Ti. Razlog ne leži samo u drugom tipu materijala, već i u tome što su čelične verzije sata sklapane u Seikovim fabrikama van Japana. Razlike postoje, u izgledu, tako npr. čelične verzije nemaju štitnik krune, imaju drugačiju minutnu podelu na bazelu, reljefni brojčanik, drugačije kazaljke itd...
Postoje razne verzije kako je sat dobio nadimak "samuraj". Jedna od njih je zbog oblika kazaljki koje podsećaju na samurajski mač. Druga je zbog oblika kućišta, itd. Sve u svemu, nadimak je brzo prihvaćen i model je ubrzo postao jedan od kultnih modela. Titanijumske verzije nose oznaku SBDA, a čelične SNM. Treba reći da se satovi ne proizvode više, i da se retko nalaze na berzama, tj, i kada se pojave, vrlo brzo se prodaju. Ja sam jednog samuraja odavno čekao, i prava je sreca da sam naisao na ovako očuvan primerak. Sat je kao nov.
Brojčanik je skoro pa srebrne boje, nije čisto bele, mada je to jako tesko slikati. Kazaljke su od poliranog čelika i ostavljaju utisak elegancije. Uz izdignute, hromirane markere, čine ovaj ronilački sat nosivim u svim prilikama. Po mom misljenju, jedan od najlepših dress diver-a, ukoliko uopšte ta klasa postoji, ali svejedno, sve češće čujemo taj termin. Tome takodje doprinose i tanko nareckana ivica bazela i krunica. Bazel se okreće glatko, ima 120 klikova, i upravo je on jedan od detalja po kojem se sat lako prepoznaje. Krunica je ušafirujuća, nema zaštitu, iako mu to mnogi zameraju, meni uopste ne smeta. Krunica je jedna od najudobnijih za korišćenje, na ovako dobar "grip" odavno nisam naišao. Recimo, 50% je laksa za odvijanje/zavijanje od skx007-e.
Pri prvom susretu vidi se da je sat robustan i tezak. Teži 195g. Oblik kućišta za mene predstavlja pravo umetničko delo. Masivni brušeni delovi bokova kućišta koji se stapaju u klasično, okruglo, polirano kućište, ostavljaju ni vise ni manje nego agresivan izgled sata.
Bookmarks sajtovi