Posto konacno dobih malo vremena,red je da napisem par reci ,kao sto i obecah,o ovom modelu. Naime,rec je o jos jednom Seiko 5 modelu,ni po cemu inovativnom,ali opet interesantnog dizajna. Bez sumnje da su seikovi inzenjeri prilikom dizajniranja istog bili inspirisani Blancpain Fifty Fathoms sto je kao rezultat dalo prilicno lep sat sportskog,sa jedne strane,i klasicnog "vintage look"-a sa druge strane...
Model: SNZH55J1
MADE IN JAPAN
Movement: Automatic
Calibre: 7S36B (23 Jewels)
Crystal: Hardlex
Dial: Black with luminous markers hands
Bezel: Unidirectional bezel
Case: Stainless steel with see-thru caseback
Case diameter: 45mm incl. crown (42 w/o crown)
Case thickness: 14mm
Lug Width: 22mm
Water resistance: 100M
Bracelet/Strap: Solid Stainless steel links bracelet with double locking clasp
Prilikom prvog "susreta" sa satom,prvo sto mi je skrenulo paznju bila je njegova tezina. Sat nije pretezak,ali jednostavno ne izgleda toliko robustan pa samim tim i ovo moje iznenadjenje. Kuciste je celicno,polirano (da je malo vece,mogao bih se brijati uz njega ),otisci prstiju lako ostaju na njemu. Moja verzija fantoma ima crni brojcanik. Na brojcaniku dominiraju krupne kazaljke,koje su jako lepo dizajnirane,ni previse klasicne,a ni napadne. Podsecaju na kazaljke kod pojedinih pilotskih modela.Potpuno su pokrivene luminescentnom supstancom. Ispod markera za 12 nalazi se "seiko" logo i broj "5",cime se stavlja do znanja da je ipak rec o jeftinijem modelu seika. Krajnje subjektivno,ovo je detalj koji mi se ne dopada... Dan i datum se nalaze na poziciji "3". Svi dani osim nedelje su napisani belom bojom (nema plave subote),dok je nedelja crvena. Markeri su klasicnog oblika,zbog kojih sat i ima taj "vintage" look. Pretpostavljam da su uradjeni od plastike,ali podsecaju na kombinaciju brusenog i poliranog metala. Marker 12,6 i 9 su primetno veci od ostalih,sto je po meni,lep detalj.
Staklo je mineralno i to hardlex staklo. Ispupceno je,odaje utisak debelog stakla,i na krajevima je zakrivljeno. Ovaj oblik stakla je drugi detalj,pored markera,vec pomenutog vintage look-a. Zao mi je sto nije ponudjen model sa safirnim staklom,jer ne znam koliko ce dugo kod mene ostati neosteceno,obzirom na ispupcenost. Za sada je imalo par bliskih susreta sa sudoperom,lavaboom,al vratima...i prezivelo je
Zanimljiv detalj kod ovog stakla je i izgled vrha kazaljke za minute
Krunica se nalazi na poziciji 3. Klasicna,da klasicnija ne moze biti. Nije usafirujuca,na izvlacenje je,u dva polozaja. Na prvom se steluju dan i datum,na drugom polozaju vreme... Dakle,nista novo. Nema nikakav logo. Lepo bi bilo da su bar i tu stavili "5"...ili da se bar nalazi na poziciji 4...
Lugovi su kraki i zakrivljeni. Moram priznati da sam pre narucivanja ovog sata najvise "brinuo" da mi se oni nece dopasti. Jako su kratki,i ne nastavljaju se oko kucista. Sat lepo lezi na ruci,lugovi su gotovo neprimetni,tako da u prvi plan dolaze cifarnik i bazel
Bookmarks sajtovi