Od juče se družim sa Amfibijom, pa bih mogao da napišem jedan kraći tekst. Sat dolazi u veoma skromnoj plastičnoj kutiji, sa garancijom i upustvom.
Dimenzije kućišta su 39mm sa 13 mm (ja bih rekao, iako je po informacijama sa interneta to 40 x 14,5 mm). Ova verzija sa roniocem na ciferu je po meni jedna od lepših, iako sam prvenstveno hteo "Zissou" model, nije ga bilo u radnji.
Veoma mi se sviđa brojčanik, u zavisnosti od svetlosti boja se kreće od svetlije do tamno plave. I bez lupe se ipak vide neki nedostaci. Najviše se ističe okvir prozora za datum, koji je sa krajeva malo oštećen. Ali ništa strašno, niti jako upadljivo. Luminacija je nedovoljna za jedan pravi ronilački sat. Brzo se napuni, ali kratko traje. Što je još gore, nije najbolje nanesena na kazaljke. Tako se minutna kazaljka, koja ima samo tanku liniju luminacije, posle određenog vremena veoma slabo vidi u mraku.
Bezel je još jedna mana ovog sata. Na njemu ne postoji luminescentni marker, a okreće se sa lakoćom u oba smera. Zbog toga se veoma lako može slučajno okrenuti.
Ispupčeno pleksi staklo je deo koji mi se veoma dopada.
Kućišta je dosta visoko, i veoma lepo izgleda iz profila, sve sa ispupčenim pleksi staklom.
Stigosmo i do najgoreg dela. Narukvica je izrađena od malo doblje kuhinjske folije i odlična je za depilaciju. Zahvaljujući pojedinim oštrim ivicama možete je lako iskoristiti i da pretesterišete neko drvo, ili čak za brijanje. Šalu na stranu - veoma je loša. To sam naravno i znao pre kupovine, tako da će biti promenjena veoma brzo.
U satu kucka 2416B automatski mehanizam. Iako ga imam samo jedan dan i rano je o tome govoriti, čini mi se da je veoma precizan (+ desetak sekundi na 24h). Tu je i mogućnost ručnog navijanja, a sekundara se može hakovati silom (blagim okretanjem krunice u nazad).
Sad kad pročitam ovaj tekst, vidim da sam izneo veliki broj zamerki. Ipak, kako je ovo kultni sat, sa veoma niskom cenom (55 eura), sve mu opraštam Amfibija ima jedinstven izgled i zanimljiva tehnička rešenja. Ima svojih mana, ali ipak mislim da bi svaki ljubitelj ruskih i ronilačkih satova trebao da ima po jednu Amfibiju.
Bookmarks sajtovi