Nemam. Slikacu sutra, pune mi se sad baterije, pa cu postaviti
Nemam. Slikacu sutra, pune mi se sad baterije, pa cu postaviti
Evo ga rasklopljen. Ovi poklopci su oblozeni gumom, pa benzin ne moze da iscuri. ja ga nosim svaki dan sa sobom i nikad mi se nije desilo da benzin iscuri. Ova mala plocica sa natpisom "zippo" sluzi za odvrtanje onog srafa sto drzi kremen. Na privesku je bio i jedan gumeni deo u kome moze da se drzi rezervni kremen, ali sam njega izgubio.
Mnogo dobra stvar taj kanister. Kada si ga kupio? ako je u pasažu u Kralja Milana onda su veliki prevaranti. Obecali su mi da ce me zvati čim dobiju. Inače imao sam ga i "otišao" je sa ključevima. Na mom je bilo ugravirano Zippo i imao je jedan mali držač za kreme, zakačen na vrhu.
Ne sećam se, možda pre godinu dana otprilike. Baš tamo sam ga uzeo. Imao je i moj taj držač za kremen, ali sam ga nekako izgubio, a Zippo natpis mi nije bio ugraviran već samo bojen tako da se izgrebao.
Ja bata Vlado! Takodje skupljam zippo upaljace,sto redji i neobicniji to bolje.
MIKIPERLA71
E,sad da vidimo slike
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Predstaviću upaljač koji je napravio brat moga dede i to kao srednjoškolac. U pitanju je maturski rad. Upaljač je nastao početkom 50-tih godina prošlog veka. Dakle potiče iz vremena kada je iz srednjih škola izlazila kvalifikovana radna snaga, vremena kada je znati stvoriti nešto svojim rukama značilo imati obezbeđen hleb. Bilo je to vreme kada su velike firme stipendirale srednjoškolce, kada su najbolji direktno sa mature odlazili u pogone gde im je posao bio obezbeđen. Vreme pre „bolonjizacije“ , vreme kada nisu svi hteli da budu menadžeri i kada reči „brend menadžer“ nisu značile ama baš ništa. E u tom vremenu je nastao ovaj upaljač.
Kućište upaljača napravljeno je od aluminijuma a unutrašnji deo od mesinga. Upaljač je kompaktan, bez delova koji bi se dali rasklimati, nema šarkica, sve veze ostvarene su navojem. Upaljač je dekorisan, ništa napadno ali dovoljno da pokaže umešnost majstora. Upaljač je benzinski, ako je dobar kremen i gorivo pali iz prve. Što se tiče očuvanosti sve je besprekorno, malo je aluminijum oksidirao ali ništa što bi ugrozilo funkcionalnost ili trajnost već čisto da pokaže svoje godine a one su za poštovanje. Upaljač koji služi više od šezdeset godina i služiće bar još toliko . Rad jednog srednjoškolca a pre svega rad velikog majstora.
I jedna fotografija kako bi se stekao uvid u dimenzije upaljača ( inače može se primetiti da je fitilj sa prethodnih fotografija zamenjen ).
Poslednja ispravka: skydrummer (5.7.2012. u 1:59)
Bookmarks sajtovi