I ovo je iz 80-ih (tacnije 1983):
Nazalost, mislim da ih je malo bilo kod nas u to vreme ali, koliko se secam, Branko Kockica je nosio jedan.
I ovo je iz 80-ih (tacnije 1983):
Nazalost, mislim da ih je malo bilo kod nas u to vreme ali, koliko se secam, Branko Kockica je nosio jedan.
A ja pošto sam medju najstarijima - mogu li da budem Krkobabić ????
Ko jede ne boji se gladi...
sa 20 min. se slazem, a bilo ih je i tvrdokornih (otpor do 30 min.).
ja sam ih najvise sretao po vojnim odmaralistima , kojih je, kao sto znamo, bilo
u dovoljnim kolicinama, a posebno je stimulativno na njih delovalo sto su na odmorima.
sudeci po sada popularnim vicevima, bosanci su nastavili gde mi stadosmo...
... a da, posle su slovenke pisale pisma, onako, lepa pisma, old school,
namirisana.
to bi se u prevodu na danasnju komunikaciju svelo na mailove sa fotkama
i snimcima koji na kraju nekim cudom (ukrali ih hakeri, bezobraznici nijedni)
zavrse na internetu.
kada se setim osamdesetih, cesto mi padne na pamet jedno poredjenje :
u sfrj se osamdesetih zivelo kao u rimskom carstvu kada je bilo na vrhu moci
(s tim da mi nismo imali robove).
kao ni rimljani, ni tadasnji jugosloveni, a sada pocevsi od slovenaca i zakljucno sa
makedoncima (i svi mi izmedju, geografski) nisu videli sta se sprema... nismo videli,
kao ni rimljani, bilo nam je toliko dobro da nismo imali razlog da vidimo.
bila mi je ocigledno neophodna vremenska distanca da postanem svestan jos jedne paralele sa
osamdesetim.
osamdesetih smo svi ziveli u jugi, a juga je imala jednopartijski sistem. naravno da smo svi taj sistem
mrzeli (gde je tu sloboda izbora?) i da smo samo cekali sansu da ga se oslobodimo.
to je cinjenica za sve ex sfrj republike, sto se na vrlo tuzan nacin potvrdilo u devedesetim.
karakteristika tog jednopartijskog sistema je bila da se za vlast bore frakcije ili struje unutar partije
(znamo koje partije, jel´), a oni kojima uspe da dodju do vlasti su, kada taj neophodni stadijum grabljenja
vlasti zavrse, i u pauzama resavanja gorucih problema na partijskim sastancima te jedine partije
(problema kao sto su osuda gajenja kivija na grenlandu van grejanih plastenika jer se time muce biljke).
ipak imali vremena da se malo bave i drzavom. odrzavana drzava je za posledicu imala da stanovnici
te drzave relativno pristojno zive.
sada imamo visepartijske sisteme u svim drzavama rodjenim iz sfrj (sto smo svi i hteli). partije koje ozbiljno
ucestvuju u politickom zivotu svojih novih drzava se ciklicno, na svakih par godina, bore za vlast,a pre toga
se unutar svake ozbiljne partije grupice bore za vlast u partiji. kada se partije dograbe vlasti u svojim drzavama
paralelno sa svim sto uz to ide, ide i priprema za sledecu borbu za vlast. tu ostaje mnogo manje vremena da
se bore za bolju drzavu ili da stanovnistvu bude bolje .
nisam verovao da cu ikada i da pomislim ovako nesto, ali cinjenice su vrlo jasne.
osim sto sada svi zivimo u malim, time i slabim, drzavama, u svim drzavama su stalno vlast
politicari kojima je prioritet ostajanje na vlasti, a njihovi naslednici mogu da budu jedino oni
kojima je kroz svaki mandat jedini prioritet da budu vlast umesto vlasti i sve sto rade se svodi
samo i jedino bas na planove i akcije da se mazne vlast. bavili bi se svi oni, i vlast, i opozicija
poboljsanjem stanja u drzavi i poboljsanjem uslova zivota i standarda stanovnistva, ali od toga
je uvek prece ostajanje na vlasti/ dolazak na vlast umesto vlasti.
... eto, i kako , uzimajuci u obzir sve ove cinjenice, kako da nam sada bude bolje nego sto nam je
bilo osamdesetih (kad sada za nas nasi politicari jednostavno nemaju vremena)?
odma bi se vratio , imao sam tu srecu da 80-tih budem tinejdzer i iskusim svu njihovu lepotu u najlepsim godinama kada pocinjes da otkrivas svet ...
evo cega se setih a sta sam voleo u to vreme...
Phil Collins: Easy Lover - YouTube
Spandau Ballet - Gold - YouTube
Johnny Hates Jazz - Shattered Dreams (UK Version) - YouTube
Level42 - Lessons In Love - YouTube
the blow monkeys - it dosent have to be that way - YouTube
Billy Idol - Flesh for Fantasy (Tommy's Popshow '84) - YouTube
Nena - 99 Luftballons 1984 - YouTube
SANDRA MARIA MAGDALENA OFFICIAL VIDEO 1985.wmv - YouTube
Modern Talking - You're My Heart, You're My Soul - YouTube
Simply Red - Money's Too Tight (To Mention) - YouTube
Nista Neso moracemo da se bacimo u potragu za Ficom
Bookmarks sajtovi