Haifisch23 kaže:
Reizdanje Devil Divera je vrlo kontroverzan sat. Ono što istupa u negativnom smislu:
1. Očekvian je bio Miyota 9015 mehanizam, sa hacking funkcijom i 28.800 b/h, ali je ugrađen za razred niži, Miyota 821D, bez hacking funkcije i sa frekvencijom rada od 21.600 b/h. 821D je nadgradnja osnovnog 8215 mehanizma. Nadgradnja se odnosi na finiju dekoraciju, pre svega rotora, koja je potpuno prilagođena transparentnom poklopcu sata. Ali Devil Diver dolazi sa standardnim, zatvorenim čeličnim poklopcem.
2. Kvaliteta izrade narukvice je ispod razine, koja se očekuje od sata u cenovnom razredu oko 650 € (preporučena maloprodajna cena). Čak je na poklopcu sata navedeno: Japan Movement, China Band.
Mada ove dve činjenice izazivaju priličnu smetnju kod odluke za kupovinu, imaju logično objašnjenje, koje će nekima biti odbojno, dok je meni shvatljivo i prihvatljivo. Bulovi, koja je u vlasništvu Citizena i koji poslednjih godina prilično radi na tome (ulaže), da ovaj brend dostigne približan osećaj nekadašnjeg sjaja, nije nikakav problem doći do 9015 kalibra i upotrebiti standardnu narukvicu ostalih Citizen divera. Tajna ove čudne i riskantne odluke se nalazi u činjenici, da su se time u najvećoj mogućoj mori prlibližili originalnom non-hacking Bulova 11AFA kalibru (18.000 b/h) i takođe originalnoj narukvici iz 1972 godine, koja je potpuno istog kvaliteta, kao kod originalnog izdanja.
3. Bulova logo, kod kojeg su slova međusobno povezana. To i za mene još uvek predstavlja prilično iznenađenje, jer ovde se nisu držali originalnog rešenja. Videćemo, šta to znači odnosno da li se radi o jednokratnoj odluci ili je ovo možda nagoveštaj novog dizajna. Ovo me malo podseća na Breitling pre 4 godine, kada su menjali logotip, na što sam tada vrlo kritično gledao a danas mi je super. I kada bih mogao da biram, na kraju bih se odlučio za ovaj iznenađujuči Bulova raspored slova, koje su aplicirane na brojčanik, nego na nekadašnji oblik, kod koje su slova printana na podlagu brojčanika.
Na kraju, da iz senke pređemo na svetlost. Model donosi 4 velike stvari. To su safirno staklo, povećalo datuma (cyclop), koje ie postavljeno sa unutrašnje strane safirnog stakla i tako mu omogućava potpuno ravnu površinu, potpisana krunica i ISO 6425 certifikat, koji potvrđuje, da se radi o profesionalnom diveru.
Kada na kraju podvučem crtu, sat donosi neku magnetno privlačnu zbrku više i manje shvatljivih činjenica i nimalo me ne čudi, da je bio potpuni hit na prošlogodišnjem Baselworldu. To je imao u vidu i marketing Bulove, koji je ovaj model, na pomalo diskretan način, predstavio kao: sat za hrabre i pomalo lude.
Postoji i Swiss Made verzija u ograničenoj seriji. Orange dial i Sellita SW 200 kalibar. Ali je preporučena cena 1.400 €.
Inače pored zelene i osnovne crne boje brojčanika, uživo savršeno izgleda plava boja brojčanika sa žutim bezelom od pozicije 0 do 15.
Bookmarks sajtovi