Ko hoce nadje nacin, a ko nece nadje izgovor
Tour the East Serbia
Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk
Gde pacov prodje,tu mis nema sta da trazi(rumunska narodna poslovica)
Seiko Recraft Solar.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
7009-876A...
Послато са 8050D уз помоћ Тапатока
Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...
Kermit
Danas sam nosio, ali kod časovničara, rođakin Fossil koji nije radio. Inače sat je muški Fossil Twist 1099, veličine 42, što pojašnjava njenu nedavnu želju da kupi isto tako veliki ženski model što nam je poprilično otežalo kupovinu. Sat kao modni i ne zaslužuje naročito da se predstavlja, ali mi je interesantna priča oko servisa. Naime, časovničar u Londonu je kada je rođaka odnela sat na zamenu baterije rekao da ovaj model ne radi na baterije, nego da ima poseban mehanizam, te da bi popravka koštala moguće i do 200 funti, odnosno da se ista ne isplati.
Odneo sam ga danas kod časovničara Bojovića koji je zamenio bateriju, a obzirom da ovaj model ima malu sekundaru koja je mehanička i koja je u stvari bila problem, on je kvar otklonio u roku od par minuta. Cena je bila u protivvrednosti cca. 3 funte.
Toliko o tome da je na zapadu sve bolje nego kod nas i naravno pohvale za majstor Nebojšu.
Ako sam dobro razumeo taj mehanicki mehanizam pogoni samo sekundaru i nista vise. Prakticno ne meri vreme nego vrti sekundaru stvarajuci iluziju da je ceo sat mehanicki i da ima nekoliko komplikacija. Kako se navija sekundara, na kom kolenu?
Ako sam dobro primetio nikako se ne navija, samo se vrti. S tim da stane ako se sat ne nosi, a pokrene se kad se malo prodrma. Krunica ima dva kolena, na prvom se samo reguliše datum na donjem podbrojčaniku. Na srednjem brojčaniku je 24 satbn kazaljka koja se pomera u skladu sa stvarnim vremenom, a dan se takođe menja kada se izvrti 24 sata.
Poslednja ispravka: piksi (21.2.2018. u 0:27)
Opruga koja se vidi kod podeoka za 40 minuta je verovatno opruga koja pokrece sekundaru. Ako se ne navija putem krunice pretpostavljam da ima neki teg koji navija oprugu. Nesto je mora navijati.
Bookmarks sajtovi