To je isto samo sto se sa jajima dobije malo neravnomjernija patina zbog kondenzacije koja se stvara unutar spremnika. Amonijak iz kuhanih jaja ce patinirati mesing.
Postupak je da skuha jaje ili dva, ohladis ih malo (manje kondenzacije), stavis jaje u ljusci i sat u vrecicu sa hermetickim zatvaracem i sakom izvana smrvis jaje. Pustis nekih sat vremena (vise ili manje, ovisno koliko patinu zelis) i izvadis sat, pustis da se osusi i onda malo krpicom istrljas.
Ovako to nekako izgleda:
Podigni malo vrecicu prstima oko sata da ga ne dodiruje da izbjegnes mrlje na tako.
Jos jedna metoda je da se papir namoci octom i zatvori sa satom u neku posudu (papir je zguzvan oko sata, ne dodiruje ga). Nisam imao nekog uspjeha sa ovom metodom ali ima ekipe sa wusa koja je.
Sa liver of sulphur se sat uroni u tekucinu. Za bronze satove dusu dalo. Na mesing ne djeluje ali skuzio sam ako vodu slozim 1/3 crvenog vinskog octa, 2/3 tople vode plus LOS onda funkcionira iako ne tako intenzivno kao na broncu. Tako je i ovaj moj patiniran.
Slika s neta za refencu setupa:
Patina se kasnije moze 'zatvoriti' tako da se polira voskom ako zelite da se vise ne mijenja. Ja to nisam nikada radio.. malo ju isforsiram u startu a onda pustim da stari i mijenja se skupa samnom.
Moderatori sorry na off-u u wruwu, premijestite pls post u odgovarajucu temu (nisam na tapatalku mogao da ju nadjem).
Bookmarks sajtovi