To sto komp stoji na punjacu ne znaci da se baterija puni i prazni vec da je na 100% sto je daleko od optimalne vrednosti. Ako ne koristis komp, skini ga sa punjaca i pusti ga da se sam stavi u sleep rezim. Tako ja radim.
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Meni je bez ikakvog bebisitinga baterija trajala 4-4.5 godine dok se nije spustila na 50% kapaciteta. Kupljena druga i nakon 2 godine ne pokazuje bilo kakve znake starenja. Laptop (Dell 9400) je ukljucen svaki dan barem 6-8 sati i stalno je na ispravljacu. Bateriju sam praznio samo kada sam ga nosio u studio, kada nestane struje itd. Po mom iskustvu baterije na skupljim laptopovima traju duze - ili su kvalitetnije ili je algoritam punjenja u laptopu bolje uradjen i tu nema neke pomoci.
Otprilike je takvo moje iskustvo i sa foto-aparatima i mobilnim telefonima sa napomenom da kineske zamenske traju mnoooogo krace. Ako neka izgura 2 godine to je premija. Cesto nemaju neke funkcije originalnih baterija a i dimenzije mogu da se malo razlikuju tako da teze ulaze/izlaze u leziste. Sa druge strane su i jeftinije barem 5 puta.
OFF: savetovao bih svim vlasnicima racunara a narocito laptopova da kupe eksterni hdd kapaciteta 0.5-1 TB i redovno rade backup. Nisu previse skupi a vrede svaku paru u poredjenju sa izgubljenim zivcima u slucaju kradje, crkavanja hard diska, virusa i ko zna cega jos.
Bookmarks sajtovi