ubićete me! još samo jedno pitanjce-šta znači završna obrada?
ubićete me! još samo jedno pitanjce-šta znači završna obrada?
Zavrsna obrada je brusenje, poliranje, pozlata ili nanosenje neke druge prevlake (keramika i slicno). Dok se kod masinskih sklopova (rukavci vratila, osovine i slicno), zavrsna obrada izvodi u svrhu postizanja potrebnih dimenzija i kvaliteta obrade za ostvarenje potrebnih tolerancija mera i oblika, kod satova se to izvodi mahom zbog estetike. Tako sat cije kuciste je sjajno je poliran, ono gde vidis linije na povrsini je bruseno i slicno.
Što se tiče završne obrade, iako je kolega to dobro objasnio, evo i jednostavnije definicije - kako nešto izgleda kada izađe iz fabrike. Evo i primera: imamo dva automobila, a označiću ih sa A i B. Oba su nova. Automobil A ima komandnu tablu od jeftine plastike koja zveči u toku vožnje, menjač mora da se mlati da bi ubacio u brzinu, prekidači se brzo rasklimaju, a vrata moraju da se dobro udare kako bi se zatvorila. Ukratko, završna obrada mu je loša. Automobil B ima komandnu tablu od čvrste plastike koja ne zveči, menjač upada u brzine kao kroz sir, prekidači izgledaju kao da su juče izašli iz fabrike, a vrata se zatvaraju tiho i lako. Ovaj pod B ima dobru završnu obradu.
Isto važi i za satove - neki se brzo oljušte, nekima se teško okreće krunica, neki veoma loše dihtuju i voda uđe posle običnog pranja ruku i slično.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
i ja sam tako nešto mislila, ali nisam bila sigurna... u jednom momentu sam čak pomislila da ta završna obrada može i na mehanizam da se odnosi.
hvala vam puno.
Pošto imaš želju za novim satom kupi odmah Longines. Ostavi se ove konfekcije, bolje 1 dobar no 5 prosječnih.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Slažem se sa predlogom da kupiš Longines, a što se tiče završne obrade, može da se odnosi i na mehanizam. I kod njega je bitno da li svaki deo naleže kako treba, da se ne haba pri upotrebi i slično. Završnu obradu spoljnog dela sata ćeš svakako videti, a što se tiče mehanizma, to je d(r)uga priča u koju ne bih ulazio.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
I ja bih se složio sa kupovinom Longines-a. Ako ti je već to cilj, bolje odvajaj po malo pa kad skupiš uzmi. Ima nečeg i u tom iščekivanju. Možda izleti i neki polovan u odličnom stanju.
Meni je to plan za nešto od Sinn ili Damasko satova. Za 5 ili 10 godina - nebitno .
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
... a što se tiče automatika i dalje mislim da mi bilo neobično, ali sam juče kao bezveze nabacila ocu za Longines i pokazala mu koji mi se sviđa, a on je rekao na to -pa imaš 100 satova na bateriju, ako već daješ pare onda uzmi automatik jer je večan, ja moj nosim 40 godina.-
eto, to je to...
Koliko te izašao Tissot???
Omega rules !!!
Bookmarks sajtovi