Strana 218 od 413 PrvaPrva ... 118168208214215216217218219220221222228268318 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 2.171 do 2.180 od ukupno 4130
Like Tree5876Likes

tema: Off topic chat zez soba!

Stariji član Avatar korisnika himmelstrider
    Član od
    25.9.2013.
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    23

Određen forumom Re: Off topic chat zez soba!

Mozda je prosto do podrucja na kom zivim, ovde se vidja dobar BMW, ali retko sa 210 kw. Najcesce snage do 200 ks, sa motorima tipa 320, 328, 325 itd... Izuzetak je Touareg V10 Moze dizel da se napuca, ali da ti kazem pravo, batali ti to... M serija, sportski karakter i namena, i dizel ?

Kao sto rece jedan kolega, "Na plin se kuva, na dizel se greje, na benzin se vozi"
    jagos likes this.
    "Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."

Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    5.11.2009.
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    54

Dizel je za kamione a benzin za automobile
    himmelstrider likes this.

Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

Sve je to tacno, i bilo bi super kad bi zivjeli negdje gdje gorivo nije ovako skupo. Vidis koje je vrijeme doslo kada i jedan Porsche ugradjuje dizel u Panameri i Cayenne-u. Licno nemam nista protiv dizela u autima, vise me nervira sto se nijedan novi bezninac ne pravi bez turbine, ne valja kada motor 1.2 ima 160hp
    Vozio sam se u mnogim dizelima u zadnje vrijeme koji idu kao metak, posebno ako je 4x4 lijepi za sjedista.
    Jeste da je veca uzivancija voziti benzinca ali i na njemu kad cujem ono pssssss od turbine najezim se
    Poslednja ispravka: Dragojlovic Darko (4.2.2014. u 20:02)
    Ac Milan, il club piu titolato al mondo

Član Avatar korisnika Srđan
    Član od
    22.10.2013.
    Lajkovi
    1519
    Reputacioni uticaj
    14

Sto ne valja?

Onda ne bi valjalo ni da bmw-ov 2.0 twin-turbo benzinac ima 245hp, ili onaj 3.0 twin-turbo diesel 380hp?

Trkacki automobili imaju i 1.6 motore sa po 300hp. Uz upotrebu odgovarajuce tehnologije i materijala, sve se moze.

Član od
    25.9.2013.
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    23

Pazi, tacno je da motor male kubikaze sa velikom snagom traje krace. Ipak, na nacin na koji ja vozim, svaki motor kratko traje. Trenutno imam matoru Asconu sa 70 konja... ne biste verovali sta 70 konja moze ako se pritisne dobro. A gorivo je sad izjednaceno, tako da je svejedno skoro.
    E sad, dizel ima nepobitne prednosti u obliku ogromnog obrtnog momenta na niskim obrtajima, sto je, jeli, dobro za normalnu voznju. Cak, dizel ima brzi start odmah po pritisku pedale (2-3 sekunde), ali ga benzinac razbuca u narednih 5 sec. Duze traju, sve je to lepo, ali sam ja pristalica benzina

Imas ti i tihe turbine, mada ja iskreno obozavam glasnu turbinu sa dooobrim blow-off ventilom - ssssSSSSSSSS- HCHCHHC
    "Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."

Član od
    4.12.2012.
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

Citat Srđan kaže: Pregled poruke
    Sto ne valja?

Onda ne bi valjalo ni da bmw-ov 2.0 twin-turbo benzinac ima 245hp, ili onaj 3.0 twin-turbo diesel 380hp?

Trkacki automobili imaju i 1.6 motore sa po 300hp. Uz upotrebu odgovarajuce tehnologije i materijala, sve se moze.
    Pa valja u trkackim modelima gdje nije problem ako motor crkne da se zamijeni ali je problem sto kod komercijalnih vozila to sve vise uzelo maha, ti motori nemaju dug vijek, to i proizvodjaci znaju, da bi se auto sto vise popravljalo i oni uzimali pare za rezervne djelove, a i turbina je samo jedna komplikacija vise i jos jedna stvar vise koja se moze pokvariti. Pogledaj na primjer Aston Martin ima u skoro svim modelim v12 motore bez turbina

Član od
    22.10.2013.
    Lajkovi
    1519
    Reputacioni uticaj
    14

Sada sam primetio da sam za taj trkacki motor zaboravio da napomenem da je atmosferac.

Ali ne bih se bas slozio da je toliko drasticna razlika kao sto ljudi misle. Tj. da se tako lako kvare i da ne prelaze velike kilometraze. Ti motori su projektovani da rade uz turbine, i da pri tome da to ne utice na pouzdanost i radni vek.

Inace Aston je, kao i Ferrari, u fazi prelaza na turbo motore...

Član od
    25.9.2013.
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    23

To sto je motor atmosferski ne znaci nista. Njegova snaga dolazi iz visokih obrtaja. Gde je velika brzina, tu je i vece trenje, gde je vece trenje, tu motor brze propada. Ferrarijevi motori ne traju nista specijalno u odnosu na bilo koji drugi sa turbo/obicnim kompresorom.

Recimo, motor 2JZ-GTE, pogledaj na netu. I6 motor, fabricki ima 265 konja, 3.0 L. Sa modifikacijama pouzdano dostize 800 ks, a nije mu strano ni 1200 ks, na obicnom gorivu. Twin turbo, naravno. Sve ovo pricam kako bi ukazao na to da ako se stave kvalitetni delovi, nema greske sa turbo motorima.

Motor namenjen za turbopunjac je specijalno dizajniran da to podnese, klipnjace npr. su jace bas zbog povecanog pritiska i opterecenja u komori. Sve i da nesto crkne, zadnja stvar koja ide je sam motor. Cesto produva, recimo, crevo ili sam turbokompresor. Pored toga, danas skoro da ne postoji dizel bez kompresora. Cak je i legendarni Golf 2 imao verziju sa kompresorom, koja se opet pokazala kao izuzetna.

Član od
    22.10.2013.
    Lajkovi
    1519
    Reputacioni uticaj
    14

Ovim sto sam pomenuo atmosferca sam hteo da ukazem da nije turbina jedini nacin da se iz male kubikaze izvuce velika snaga. Te da je normalno da tehnologija napreduje i da se iz sto manjih zapremina izvlaci veliku konjazu.

Inace, lepo si obrazlozio i u potpunosti se slazem sa tobom vezano za upotrebu turbine.

Zato Darko, ako kupujes auto, slobodno kupi neki sa turbinom (pozeljnije bi-turbo). Znas kako kazu... No turbo, no fun!
    himmelstrider likes this.

Član od
    4.12.2012.
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

Ja i sada imam auto sa turbinom, ne svidja mi se to ali sta cu moram. I cini mi se da cemo sve manje imati izbora, ali sta da se radi sve je postalo potrosno i kratkotrajno
    HADzI DALIBOR likes this.

Slične teme

1. Chat
    By milan zmaj in forum Ankete
    Odgovora: 20
    Poslednja poruka: 2.1.2012., 15:01

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke