Strana 312 od 413 PrvaPrva ... 212262302308309310311312313314315316322362412 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 3.111 do 3.120 od ukupno 4130
Like Tree5876Likes

tema: Off topic chat zez soba!

Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    124

Određen forumom Re: Off topic chat zez soba!

Ma glavu gore, burazeru!

Ako je ko istreniran na ovakve stvari, onda smo to mi s ovih prostora. Nema ga ovdje medju nama, a da nije barem jednom dobio pedalu s posla... je li firma pala pod stecaj, nakon sto ju je kupio "uspjesni singapurski konzorcij" (koji "posljava hiljade radnika", ali nema web stranicu, jer im je po rijecima resornog ministra, aman, "bas prije dva dana upao virus preko hotmaila") - a za kojeg se na kraju ispostavilo da se ustvari radi o bivsem direktoru Hami, inace bratu od strica gore pomenutog resornog ministra, i dvojici mu sinova... ili jednostavno upravni odbor naprasno nestane s keshom, a clanovi promijene adrese, imena, neki cak i pol.... Nije bitno! Sta god, kako god - uceni smo da se vratimo na noge!

Sve ce to biti u dure! I nemoj odmah da slozis chuku! Vidjeces - stvari se nekad rijese mnogo brze nego li ocekujemo!

Sretno! I sa satom i s rjesavanjem problema!
    Poslednja ispravka: arch_m (26.2.2015. u 13:49)
    HADzI DALIBOR and MMario like this.
    Он сказал: "Поехали!"

Vsp
    Vsp je offline
    Novi član
    Član od
    26.2.2015.
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

Question Sklapanje kućišta na automatskim satovima

Pozdrav svima, ovo mi je prvi post ovde.

Zanima me kako se pričvršćuju kućišta za mehanizam i bezel, gde su šrafovi i sl.?

Ja sam industrijski dizajner i prvi put dizajniram sat (kućište, cifer i kazaljke) pa istražujem šta i kako u vezi toga.

Ako neko može da mi objasni proces sastavljanja sata (ubacivanje mehanizma i zatvaranje kućišta), ima neki video o tome ili može uživo da mi pokaže (u Bg) bio bih vrlo zahvalan.

Hvala unapred

RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

Dobro dosao na forum!

Idi na youtube i kucaj making of watches, watch making i slicno. Izbacice ti gomilu klipova sa time sto te interesuje.

Ili jos bolje resenje, odes na neku pijacu ili buvljak i za 100-200 din. uzmes neki neipsravan sat i rasklopis ga. Tako ces mozda i najbolje da shvatis to sto te zanima.
    HADzI DALIBOR, arch_m and Vsp like this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

Stariji član Avatar korisnika himmelstrider
    Član od
    25.9.2013.
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    23

Bezel se najcesce fiksira presom, to jest, klasicni snap-on. Eventualni srafovi se nalaze ispod vidljivog prstena. Kuciste se fiksira srafovima po obodu, ali postoje izuzetci, svaki sat svoj karakter i dizajnersku ideju. U globalu ti je RUS lepo rekao - YT, watchmaking ili model watch, i trudi se da nadjes neki 3D model. Eventualno trazi tutorijal, cisto kako bi postupno video svaki deo posebno.
    MMario, arch_m and Vsp like this.
    "Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    984

Vsp
    Vsp je offline
    Novi član
    Član od
    26.2.2015.
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

@RUS @himmelstrider

Hvala na predlozima, pogledao sam par 3D modela i videa i shvatio sam da je kuciste (uglavnom) dosta jednostavno sa mehanicke strane sto je super

Stariji član Avatar korisnika himmelstrider
    Član od
    25.9.2013.
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    23

Ma, i mehanizam je jednostavan sa mehanicke strane, primenjuju se najosnovniji principi. Tesko je samo dok pohvatas osnovne principe. Ne sumnjam da ces posle malo istrazivanja moci da napravis model osnovnog mehanizma
    Vsp likes this.
    "Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."

RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

@Vsp, sto se tice rada mehanizma, ako te to interesuje preporucio bih sledeci video. Jeste star, ali odlicno pokazuje osnovne principe rada.

Kako rade mehanički satovi
    himmelstrider, MMario and Vsp like this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

Vsp
    Vsp je offline
    Novi član
    Član od
    26.2.2015.
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

@himmelstrider
    Hvala na optimizmu

@RUS
    Taj video i jeste jedan od prvih koje sam nasao i mnogo je pomoglo u objasnjavanju to sto su zupcanici u liniji prvo.

Evo jedan interesantan i malkice poucan video od Citizen-a

The Evolution of Product Design As Told By Citizen Watches | Co.Create | creativity + culture + commerce

P.S. Sto se tice mog originalnog pitanja, ima nekoliko tema na forumu koje su mi pomogle, cak i ova, skoro ista:
    Pomoć oko diplomskog - dizajn ručnog sata
    himmelstrider likes this.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    984

Ranije je bilo pitanja oko škola za časovničare i sl. Evo interesantnog bloga jednog mladog časovničara, priča o njegovim početcima, radovima, ima interesantnih časovničarskih tema.
    About - Raul Horology

PS-Nisam znao gde ovo da postavim, ako treba neka moderatori postave u adekvatnu temu. Ovde će brzo potonuti.

Slične teme

1. Chat
    By milan zmaj in forum Ankete
    Odgovora: 20
    Poslednja poruka: 2.1.2012., 15:01

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke