Lepe slike,al koji je to entuzijazam pcelariti na takvim mestima...
Lepe slike,al koji je to entuzijazam pcelariti na takvim mestima...
хвала на одг, заиста наш народ гаји погрешне навике, а не ради се сваки пут о недостатку новца јер неке навике много коштају, а здрава исхрана је увек најјефтинија и најисплативија
ево видим ове на последњем линку сл таково кексиће, толико сам срећан што их не конзумирам, производи су им ужасни, сви до једног откад их је наш бизмисмен купио
лоби кондиторске индустрије је толико јак, маркетинг делује подсвесно и толико је агресиван, да је просто илузорно говорити о потреби да се развија свест људи, поготово деце, са таквим предиспозицијама је буквално немогуће
Poslednja ispravka: Милан Милановић (30.12.2015. u 20:06)
Milane nema na čemu.
Stana slažem se, entuzijazam na prvom mestu, možda ima još faktora ali bez entuzijazma ne može se imati onakav pčelinjak.
Nego kad pomenu entuzijazam pade mi na pamet sledeće.
Par fotki:
U principu ako se ne zna šta fotke prikazuju sve izgleda u redu. Ako se zna pozadina (ili uzrok) scena izgleda apokaliptično. Naime, na prvoj fotografiji vidimo kineskog voćara. Ono što drži u jednoj ruci je štap sa paperjem na vrhu a u drugoj ruci drži čašicu sa polenom koji nanosi na paperje. Zašto to radi? Zato što radi ručno oprašivanje voća. Zašto? Zato što u Kini postoje delovi gde pčela više nema (čim nema pčela sigurno su i drugi insekti koji oprašuju nestali). Razlog za nestanak pčela je enormno zagađenje (upotreba hemije preko svake mere, aero-zagađenje itd).
Na drugoj i trećoj fotografiji može se videti kako ručno oprašivanje izgleda u praksi. E to je kombinacija entuzijazma i nemanja izbora.
Link sa fotkama: Hand Pollination in China - Images | The Bee Photographer
Jedan od članaka na tu temu: https://www.chinadialogue.net/articl...linate-by-hand
Ti već počeo!?
Ajd nek je na sreću i zdravlje!
Situacija jeste apokaliptična. Kada sam pomenuo entuzijazam mislio sam na želju ljudi da rade posao, koji možda rade i generacijama, u uslovima i na način koji se graniči sa nemogućim. Koliko je to održivo i kakav je kvalitet dobijenih proizvoda to je veliko pitanje. Ne verujem da bi neko voleo da jede hranu koja potiče iz sredine gde krivicom ljudi ni pčele nisu opstale, a koje su tu inače živele milionima godina.
Inače izumiranje pčela je globalni problem, iako se zna ili bar naslućuje suština problema (zagađenost, upotreba pesticida, insekticida, fungicida, antibiotika itd) i dalje se smišljaju razni eufemizmi za tu pojavu npr "colony collapse disorder" verovatno sa željom da se od javnosti sakrije suština i prikriju krivci. Kod nas je letos u Banatu na suncokretu bio pomor pčela, nekoliko hiljada pčelinjih društava je uništeno. Do danas niko nije odgovarao, nikakva vest o pronalaženju krivaca nije objavljena. Verovatno da bi to sanitarni inspektor ili veterinarski inspektor pripravnik mogao rešiti ali i gazda ima gazdu a lobiji su čudo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder
Zato sto smo smesna tvorevina drustva!!!
Kolege
U pitanju je moj pokušaj pomoći jednom prijatelju.
Ja neću (zarad objektivnosti) izneti svoj stav ali vas molim da iznesete mišljenje o mehanizmu ugrađenom u ovaj sat.
FOSSIL ME3105
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Miyota 82S7 verovatno najbolji deo sata.
Bookmarks sajtovi