Eh, ja sam ovo čuo dva puta od Britanaca, moja žena od Nemaca, koji su kritikovali neke svoje zemljake, a pročitao sam na nekom ruskom sajtu da i samim Rusima smetaju njihovi primitivci koji ne umeju da se ponašaju. Koliko se sećam, sajt je sadržao opise nekih hotela, gde je više Rusa govorilo da se mnogi njihovi nedolično ponašaju i tako brukaju sve turiste, mada je bilo i onih koji to ne osuđuju.
Sa Britancima sam pričao nedavno, a oni su me podsetili na nekog njihovog ludaka, klinca od 19 godina iz neke selendre koji je prošle godine u Marmarisu skinuo gaće ispred Ataturkovog spomenika i počeo da izvodi šou. Nesrećni kreten je imao debelu sreću što je ekspresno uhapšen i deportovan, jer se po turskom zakonu za uvredu Ataturka može zaglaviti zatvorska kazna, a da i ne pominjem da su lokalci lako mogli i da ga linčuju. Da bi ironija bila veća, nije imao u vidu da je baš zahvaljujući Ataturku prošao sasvim dobro - bez Ataturkovih reformi bi sigurno završio negde iza rešetaka, a možda bi mu i odsekli ono čime je vitlao. I šta je kreten dobio na kraju - ukoliko se u Googleu otkuca Thomas Strong (tako se klipan zove) i Marmaris, prvi pogoci daju linkove na nekoliko novina gde se vidi njegova slika i gde je opisano šta je radio u Turskoj.
Nažalost, kada odemo u bilo koju zemlju ili hotel, najlakše ćemo zapamtiti nekoga ko se gura u redu za hranu, urla na konobare, pijanči ili pravi gluposti. Obične turiste koji mirno odu na plažu, u diskoteku, kafić ili prodavnicu nećemo ni primetiti. Normalan svet se stidi bizgova kao što je opisani Thomas, bez obzira da li je pasoš ruski, britanski, nemački, francuski ili srpski.
Bookmarks sajtovi