Kada smo već imali teme o mobilnim telefonima, muzici, ostalim hobijima, horoskopu i slično, razmišljam da bismo mogli da razgovaramo i o tome po čemu se sve razlikujemo. Razlike ne shvatam kao nešto negativno, već kao odraz individualnosti, koju poseduje svako od nas. Pošto sam već započeo temu, red je da prvi i odgovorim na nju.
Sport me uopšte ne zanima, niti imam omiljeni klub ili sportistu. Kao klinac sam navijao za Zvezdu, mada se nikada u to nisam unosio. Na stadionu sam bio samo dva puta, a na košarkaškoj utakmici samo jednom. Poslednja utakmica koju sam pratio u celini bila je kada je Zvezda postala svetski šampion, a kada je ona zlatna generacija nestala i fudbal u celoj zemlji otišao u nepovrat, prestao sam da ga pratim. Isto važi i za reprezentaciju u bilo kom sportu, a Novaka Đokovića nisam gledao nikada duže od nekoliko sekundi, tj. koliko mi treba da promenim kanal. Naprosto, sve to me zanima isto koliko i podatak o proizvodnji kikirikija u Senegalu. Naravno, nemam ništa protiv onih koje bilo šta od ovoga zanima, jer svako ima neki svoj hobi.
Alkohol pijem izuzetno retko, a rakiju sam u životu probao jednom, viski jednom, votku dva puta, dok povremeno popijem vino ili pivo. Nikada se nisam napio, niti verujem da ću to učiniti. Naprosto – ne zanima me. Doduše, glavni porok su mi cigarete.
Kao ateista ne slavim nikakve verske praznike i ne posećujem slave i tome slično. Naravno, mogu da čestitam onome ko slavi bilo šta od ovoga, ako mi neko ko me ne poznaje dovoljno čestita neki praznik, kurtoazno uzvratim, a u crkve sam ulazio jedino kao turista ili posetilac. Niti znam da se pravilno prekrstim, niti želim da to ikada naučim.
Mržnju prema replikama satova imao sam u drugom obliku još od početka veselih devedesetih, premda sam tada nosio apsulutno originalni seiko 5. Npr. nikada nisam nosio kineske majice na kojima piše Nike, koje nemaju veze sa ovim proizvođačem, kao ni Levi's pantalone iz privatnih radionica. Krpa je krpa, bez obzira na proizvođača, a ukoliko me neko ceni prema etiketi zalepljenoj na delu tela na kome sedim, neka slobodno gleda u dotični deo. Briga me. Slično mislim i o mobilnim telefonima. Premda se za male pare mogu kupiti oni koji imaju dosta funkcija, meni je bitno jedino da baterija što duže traje, dok me WiFi, kamera od 756 piksela ili ekran sa 58632478164 boja apsolutno ne zanimaju.
Možda sve ovo potiče iz stava da bežim od onog klasičnog 'volim sve što vole mladi', ali i ostali. Tokom devedesetih nikada nisam nosio dizel pantalone, nikada nisam slušao narodnjake, niti spadao u bilo koju grupu koja nekritički prihvata bilo koji trend. Kada sam kupio prvi auto, obično sam bežao od onoga što se smatralo 'najboljim'. Počeo sam od juga, koji sam relativno brzo prodao, a zatim se još brže otarasio golfa, usput čak i zaradivši. Golf nije bio loš, naprotiv, ali me je njegova tvrdoća užasno nervirala i sledeći auto mi je bila lada samara, koju sam slatko izvozao. Kasnije sam prešao na reno, a zatim na forda, koga i dalje vozim sa zadovoljstvom. Ne zanima me koja marka je bolja od ove ili one, bitan je konkretan primerak.
Eto, ja se raspisah, a vi izvol'te izneti svoje. Predlažem da u temi ne ubeđujemo jedni druge u to da li je bolje piti vino ili pivo, da li je bolja Zvezda ili Partizan, ili da je Nokia bolja od Samsunga. Najbitnije je da svi volimo satove. Po tome se ne razlikujemo.
Bookmarks sajtovi