Sve preporuke za dokumentarni film Raport kaplara Gavrića. Film se prikazuje večeras u 20:05 na RTS1.
Momčilo Gavrić je najmlađi učesnik (vojnik) Prvog svetskog rata. Momčila je vojska, kao siroče, praktično usvojila. Sa njom je Momčilo prošao golgotu. Priča vredna svakog divljenja. Jedan u nizu zaboravljenih heroja.
Inače film nisam pogledao, moguće je da je ovo premijera, ali sam čitao o Momčilu Gavriću i znajući njegovu priču cenim da film nikako ne može biti loš.
Interesantno je reći da je svojevremeno jedan francuski vojskovođa, obraćajući se Momčilu, rekao: Da ste Francuz imali biste statuu na Jelisejskim poljima.
Poslednja ispravka: skydrummer (28.7.2014. u 12:56)
Zanimljiva je tema "Zašto je Srbija toliko uložila u I sv. rat?" Te malo pročitati o aktivnostima engleskih (i američkih diplomata), kao i ruskih. Te kako je u Srbiji mobilisano sve što može pušku da nosi (pradedin brat mi je poginuo, a pradeda bio učesnik), pa vojska od 300 000 ljudi povučena sa sopstvene teritorije (bukvalno korišćena od strane saveznika), ostavila na cedilu svoj narod, što je rezultiralo demografskom i ekonomskom katastrofom od koje se država nikad nije oporavila. Taj I sv. rat je tema koja baš i nije toliko istražena....
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
U skorije vreme odgledao sam dva filma koje ocenjujem sa 10+ koliko su odlični.
Prvi je zapravo petodelna mini serija "Пепел (2013)" (da, ćirilica jer serija je ruska).
Drugi je Bibisijev TV film posvećen pedesetogodišnjici serije "Doktor Hu" (Doctor Who) "An Adventure in Space and Time".
"Pepeo" je odlična drama o tri neobične ljudske sudbine i izvanredna psihološka studija sa sve elementima trilera. Rusi su ga uradili fenomenalno u svim elementima.
"Avantura" je sva u pozitivnim vibracijama i zanimljiva čak i onima koji nikada nisu ni čuli za čuvenog Doktora. Zanimljivo je da su "Doktora" radili prva žena producent i prvi Indus režiser na Bibisiju.
A ni Casio mu nije los, mada je verzija na celiku meni ljepsi.
P.S. Film je odlican.
Dawn of the Planet of the Apes je zaista dobar topla preporuka!
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Bookmarks sajtovi