Ja sam nekoliko puta sa njim sarađivao i sve je ispoštovao, tako da imam samo pozitivno iskustvo sa njim.
Ja sam nekoliko puta sa njim sarađivao i sve je ispoštovao, tako da imam samo pozitivno iskustvo sa njim.
Omega rules !!!
Drago mi je ako sam ti pomogao.
Omega rules !!!
https://www.kupujemprodajem.com/Naki...r_id=581285972
Al ce neko da strada
Poslednja ispravka: Libero (20.10.2021. u 12:58)
Libero,
da tačno je i nadam se, da neće neki pasti na ovu foru. 2209 nema nikakve veze sa Zenith 135
Ovo je isečak iz jedne druge teme, gde sam pisao o Vostoku, koji ima veze sa Zenithom 135:
Još veću težinu bi imao Vostok 2802, koga nema čaki ni na listi Ranffita, jer je toliko redak i postoji samo u prototip verziji.
Ali, da bi se razumela vrednost napomenutih Vostok kalibara, potrebno je prvo napomenuti božanstvo - Zenith 135. Moraću unapred, da se izvinim zbog nekih žargonskih izraza za koje ne poznajem pravi izraz u srpskom jeziku ali se nadam, da ćeš razumeti, šta sam mislio.
Ephrem Jobin, Zentihov časovničar, stvaraoc kalibra 135, je 1948 u horologiju doneo revolucionarno rešenje. Konvencialnu strukturu mehanizma odnosno centralni točak je iz samog centra postavio na stranski (periferni deo) kalibra. Tim potezom je stvorio ogroman prostor, gde je postavio izuzetno veliku nemirnicu i feder bubnja. Nešto je kod toga morao da žrtvuje a to je bio indirektan pogon minutne kazaljke. Svejedno, to je bila koještarija u usporedbi sa dobitkom na prostoru u kojem velika nemirnica i bubanj postižu najveću moguću maksimalnu preciznost mehaničkog sata. Tako je nastalo remek delo, koje je u 13 godina proizvodnje Zenithu donelo 235 raznih nagrada i postavilo rekorde preciznosti u opservatoriju u Neuchatelu, koji su i danas nedostižni.
Naravno, sve ovo su pomno pratili i časovničari sa druge strane čelične (gvozdene) zavese i tako dolazimo do dva najtačnija mehanizma sovjetske horologije. To su Vostok 2809 i Vostok 2802. Već sama činjenica, da ova dva kalibra nisu nastala u Moskvi nego u Čistopolju predstavlja jednu od iznimki tadašnjih zbivanja u SSSR.
Prvo je nastao Vostok 2802. Pošto je poznato, da sovjetski časovničari nisu raspolagali sa financijama, koje su bile u opticaju u Švajcarskoj, oni su jednostavno prekopirali Zenith 135 i tako je nastao prvi sovjetski hronometar kalibar - 2802. Proizvodnja je trajala samo godinu dana i proizveden je bio vrlo mali broj ovog kalibra, pa se zato danas tretira sa statusom prototipa. Najverovatniji razlog obustave proizvodnje je bio strah od eventualne tužbe i sudskog progonjenja od strane Švajcarske Horološke Federacije. Danas je satove ili primerke ovog mehanizma praktički nemoguće naći a i ako neko dobije dostup do njega, to će ga koštati skoro 5 hiljada EUR, što je za sovjetske satove ogroman iznos.
Godinu nakon toga (1957) na svetlo dana izlazi legendarni Vostok 2809 kalibar. Radi se o verziji 2802 ili bolje rečeno Zentih 135 sa nešto drugačijom estetskom strukturom i onim najbitnijem: sovjetski časovničari su na 2809 pronašli rešenje na taj način, da su ugradili direktni pogon minutne kazaljke bez ikakvih strukturnih promena u samoj konstrukciji mehanizma. Osim toga, 2809 donosi i antishock zaštitu nemirnice, koju 2802 nije sadržavao. Time je strah od mogućeg krivičnog progona bio totalno poništen i 2809 je pokretao modele Vostok Precision sa statusom hronometra, Volna i Almaz (najjeftinija verzija, bez mikroregulacije). Da slike bude potpuno uokvirena dolazi iz podatka, da je i proizvodnja Vostoka 2809 trajala jednako kao i Zentih 135 - 13 godina (1957-1970).
Ne znam tačano i nisam pratio u poslednjim godinama, kakve su cene satova sa ovim kalibrom ali su verovatno pet do osam puta niže od onih sa Zenith 135. Naravno, ne smemo zaboraviti na činjenicu, da je Vostok 2809 na kraju ipak samo jedna izuzetno srećna kopija švajcarskog pronalaska.
Da li je neko kupovao polovnjake na KP od prodavca iz Kule, „Otac i Šćer“
Ima zanimljivih a povoljnih rusa pa ako neko ima iskustva neka javi.
Hvala
https://www.kupujemprodajem.com/sear...urrency%5D=eur
Evo par komada pa ako je neko zainteresovan da proverimo zajedno ove oglase...:
https://www.limundo.com/kupovina/Kol...2809/111485905
https://www.kupujemprodajem.com/naki...glas/136577756
P.S. unapred se izvinjavam moderatorima, nznm da postavim PrtSc
Bookmarks sajtovi