:thumbsup:
Prilog 94362
Printable View
:thumbsup:
Prilog 94362
Sky,
S čega su skinuti ovi ćirilični mjerači?
U poslednje vreme sve vise mi se svidja...u stvari balavim
http://i94.photobucket.com/albums/l1...arpoon/006.jpg
Pa gdje je zapelo? O, mogu se poistovjetiti s agonijom...ne znam kad mi je zadnji put sat došao do mene u par dana....Stalno su bile neke sheme, odgadjanja, lutanja, itd... Zlo!
Uf, a za ovoga mi je jedino problem što je izgleda nenabavljiv i rasprodan, a kad ga i bude, tako će ga se i cijeniti...
^ Kupljen je u USA, na WUS-u, prodavac je zahtevao da bude isporuka CONUS i da bude PP verified adresa, pa je otisao do Maiami Beach-a, pa je sad na putu za Santiago (Chile), pa tek onda stize za BG... Da ne pricam da je prethodno u USA (Illinois) stigao preko Svice (moguce i Kine ;)) i Rumunije... Globalizacija na delu :D
tak je i moj Seiko kupljen u USA prvo čamio u mraku i čekao 'vezu', pa je onda kad ga je i dopremila u Hrvatsku cca mjesec dana mulio po kutijama na obali, jer je ljudima bilo nezgodno/ tlaka otici do obližnje pošte i poslati ga u drugi dio zemlje. Frustrira, ali onda kad stigne, ako opravda očekivanja sve se zaboravi.
Svi ovi kokpit ( panel ) satovi su proizvod Челябинский Часовой Завод - Молния , dakle ruska čeljad. Oznake su im, sa leva na desno, 122 ЧС ; 60 ЧП ; АЧС-1 ; 129ЧС 55М .
S čega su skinuti ? Teško pitanje.
АЧС1 i 129 ЧС 55М imaju grejače od 27 volti zbog čega mogu da trpe ekstremno niske temperature, oko -60 °C , odnosno operativni su na velikim visinama , pominje se 30 km. To znači da nisu ugrađivani u bilo šta tj. ugrađivani su u krem sovjetske avijacije.
Postoji podatak da je АЧС1 ugrađivan u MIG 19, 21, 23, 29 , neke Tupljeve, Iljušine, helikoptere Kamov ...
АЧС1
Prilog 94374
129ЧС 55М je prema dostupnim podacima , ugrađivan u Tupoljev strateške bombardere, otuda je ovaj sat , među kolekcionarima , poznat i kao Doomsday clock. Na sledećim fotografijama vide se i priključci za grejač.
Prilog 94376
Prilog 94377
122 ЧС
Prilog 94378
60 ЧП
Prilog 94379
Interesantno je da se ovi ( kokpit ) satovi mogu kupiti relativno povoljno, otprilike 100-tinak evra. Takođe ovi satovi imaju garantni rok koji se meri godinama ali i satima leta. Recimo 5000 ili 10000 sati leta.
Ko ne bi voleo ujutru kada se probudi da ugleda ovo na komodi:
Prilog 94380
Suvenir varijanta koja radi na AAA baterije.
Prilog 94381
Prilog 94382
Zidni suvenir sat, težina 1,5 kg, da se zna da ga je Rus napravio.
Prilog 94383Prilog 94384
Sky kaze:
"Ko ne bi voleo ujutru kada se probudi da ugleda ovo na komodi"
Moj odgovor :
Ja bi se prvi volio probuditi uz ovakav sat na komodi :adore: