Sky,
S čega su skinuti ovi ćirilični mjerači?
U poslednje vreme sve vise mi se svidja...u stvari balavim
next year at this time I'll be a millionaire
Pa gdje je zapelo? O, mogu se poistovjetiti s agonijom...ne znam kad mi je zadnji put sat došao do mene u par dana....Stalno su bile neke sheme, odgadjanja, lutanja, itd... Zlo!
Uf, a za ovoga mi je jedino problem što je izgleda nenabavljiv i rasprodan, a kad ga i bude, tako će ga se i cijeniti...
^ Kupljen je u USA, na WUS-u, prodavac je zahtevao da bude isporuka CONUS i da bude PP verified adresa, pa je otisao do Maiami Beach-a, pa je sad na putu za Santiago (Chile), pa tek onda stize za BG... Da ne pricam da je prethodno u USA (Illinois) stigao preko Svice (moguce i Kine ) i Rumunije... Globalizacija na delu
No time to lose
tak je i moj Seiko kupljen u USA prvo čamio u mraku i čekao 'vezu', pa je onda kad ga je i dopremila u Hrvatsku cca mjesec dana mulio po kutijama na obali, jer je ljudima bilo nezgodno/ tlaka otici do obližnje pošte i poslati ga u drugi dio zemlje. Frustrira, ali onda kad stigne, ako opravda očekivanja sve se zaboravi.
Svi ovi kokpit ( panel ) satovi su proizvod Челябинский Часовой Завод - Молния , dakle ruska čeljad. Oznake su im, sa leva na desno, 122 ЧС ; 60 ЧП ; АЧС-1 ; 129ЧС 55М .
S čega su skinuti ? Teško pitanje.
АЧС1 i 129 ЧС 55М imaju grejače od 27 volti zbog čega mogu da trpe ekstremno niske temperature, oko -60 °C , odnosno operativni su na velikim visinama , pominje se 30 km. To znači da nisu ugrađivani u bilo šta tj. ugrađivani su u krem sovjetske avijacije.
Postoji podatak da je АЧС1 ugrađivan u MIG 19, 21, 23, 29 , neke Tupljeve, Iljušine, helikoptere Kamov ...
АЧС1
129ЧС 55М je prema dostupnim podacima , ugrađivan u Tupoljev strateške bombardere, otuda je ovaj sat , među kolekcionarima , poznat i kao Doomsday clock. Na sledećim fotografijama vide se i priključci za grejač.
122 ЧС
60 ЧП
Interesantno je da se ovi ( kokpit ) satovi mogu kupiti relativno povoljno, otprilike 100-tinak evra. Takođe ovi satovi imaju garantni rok koji se meri godinama ali i satima leta. Recimo 5000 ili 10000 sati leta.
Ko ne bi voleo ujutru kada se probudi da ugleda ovo na komodi:
Suvenir varijanta koja radi na AAA baterije.
Zidni suvenir sat, težina 1,5 kg, da se zna da ga je Rus napravio.
Sky kaze:
"Ko ne bi voleo ujutru kada se probudi da ugleda ovo na komodi"
Moj odgovor :
Ja bi se prvi volio probuditi uz ovakav sat na komodi
Bookmarks sajtovi