Laco je u ovoj kolor kombinaciji po meni ozbiljno pobedio. Barem ovako, na slikama. Ja bih rado jedan "leftie" i kad je već džabe, neku glupavu poruku samom sebi da ugraviram
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Laco je u ovoj kolor kombinaciji po meni ozbiljno pobedio. Barem ovako, na slikama. Ja bih rado jedan "leftie" i kad je već džabe, neku glupavu poruku samom sebi da ugraviram
Laco mi se baš sviđa. Squale, onako, nisam ljubitelj crvenog na crnom pa i to ima uticaja. Kod njih mi je i dalje plavi model ubedljivo najlepši sat ikada. Kolega @dusan51 ima jedan takav
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Gledao sam par review-a za Laco. Sve najbolje za sat ali kažu da je narukvica jako loše urađena, čak šta više da je sramota za ovaj brend. Oštre ivice linkova, kopča nije od punog gvožđa, nego je ona spljoštena - ko pleh itd.
https://youtu.be/X0RKycD7DJY
Pauza u hladu drveta, pa da malo ispametujem
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Kopča je od presovanog metala, ali same makaze na kopči su ok. Jeste, komentar je da imam malo zazora na end linku i da su ivice individualnih linkova dosta oštre. E, sad...ne mogu da ocenim, ali ovako kao model mi se jako sviđa.
Reizdanje legendarnog modela LIP - Nautic Ski.
LIP je tradicionalan francuski proizvođač iz Besancona, koji se proslavio takođe sa In House mehanizmima, koje su upotrebljavala mnoga poznatija imena u horologiji.
Nautic Ski Reissue dolazi iz 2017 godine i obeležava 50-godišnjicu divera, prvog LIP sata sa 20 ATM i unutrašnjim rotirajućim bezelom. Prvu verziju je pokretao In House elektronski kalibar R 184. LIP je prvi u istoriji, već 1952 godine, predstavio prototip sata sa elektronskim kalibrom - pretečom kvarca, ali su kasnili sa serijskom proizvodnjom zbog kvarova prilikom testiranja, pa se prvi model pod nazivom Electronic, pojavio tek 7.12.1957. Hamilton im je ovaj prestižan status preuzeo čuvenim modelom Ventura, kojeg su lanisrali godinu i po dana pre LIP-a.
Reizdanje Nautic Sky pokreće autoamtik kalibar, Miyota 821A (21 rubin, 21.600 b/h, 42 sati rezerve snage).
38,0 mm x 15,0 mm, untrašnji rotirajući bezel, safirno staklo
Cena: 499,0 €
Odličan sat za malo novca, sa velikom horološkom težinom
Poslednja ispravka: Haifisch23 (23.4.2020. u 18:26)
Ajmee kakvo umetnicko delo, skulptura od sata
Sto i svaka budala moze iz imena zakljuciti - reizdanje modela iz '57, ali ja bih pre rekao inspiracija.
Ako uporedimo sa istorijskim modelom videcemo da koliko god bio blizak ovo je jedan sasvim novi model:
Savrsena kombinacija retro dizajna i novih elemenata, bez fejk patinirane luminescencije, moderni oblik markera...
A ovo kuciste... Iz kog god ugla da se pogleda padanje u nesvest.
Vizualno bliži originalu je ovaj drugi model, koji si ti postavio. To je sat, koji se našao u redovnoj ponudi LIP-a, nakon predstavljanja modela, koji sam ja prilepio.
Ovo je original:
On je bio napravljen povodom povodom obeležavanja 100-godišnjice firme LIP, 1967 godine i njime su se bar delimično pokušali iskupiti za kobnu grešku iz 1952, kada su odbili ponudu švajcarskih inžinjera Roberta Maloubiera i Clauda Riffauta, koji su u Besancon došli, da predstave zamisao i maketu prvog ronilačkog sata u dotadašnjoj istoriji, koji bi imao opciju i šire upotrebe u svakodnevnom životu.
Pošto je direktor i vlasnik LIP Fred Lipmann bio manično zauzet razvijanjem prvog elektronskog kalibra u istoriji, LIP R27, ponudu je glatko odbio.
Švajcarcski inžinjeri su slegnuli ramenima, vratili se nazad u domovinu i istu stvar prezentirali Blancpainu. Tako je već sledeće godine bio predstavljen Blancpain Fifty Fathoms, za koji svi znamo, šta je značio i znači u svetu horologije.
Ipak, prve tri godine su bile daleko od kasnije slave. Za razliku od Rolex Submarinera, koji je bio istovremeno predstavljan na Baselworldu (1953), Fifty Fathoms se jako slabo prodavao. Sub je doneo još veću mogućnost široke upotrebe i prodavao se u svim časovničarskim radnjama po svetu, dok se Fifty Fathoms prodavao samo u specijalnim prodavnicama za ronilačku opremu.
Sudbonosni preokret dolazi 1956, kada dokumentarni film Le Monde du Silence (Svet tišine), Jacquesa Cousteau-a i Loiusa Malle-a, na filmsom festivalu u Cannesu odnosi Zlatnu Palmu i doživaljava svetsku slavu pa je bio prikazivan i u redovitom kino programu širom sveta. U njemu Jacques Cousteau sa svojom ekipom u podvodnim pustolovinama na ruci nosi Fifty Fathoms i to ovaj model potpuno uzdiže u komercijalnom segmentu i Blancpainu dodatno utvrđuje reputaciju.
Ironično je, kod svega ovoga, da se Blancpain nekoliko meseci nakon premijere filma obraća na LIP i potpisuju ekskuzivni ugovor, prema kojem LIP postaje zvaničan zastupnik Blancpaina za Francusku, gde je uspešno prodavao sat, koji bi inače morao dolaziti iz vlastitih fabričkih pogona. Blancpain delomično vraća ljubaznost LIP-u pa u modele Fifty Fathoma neko vreme ugrađuje LIP mehanizam R23, koji nosi potpis LIP Brevet Blancpain i danas se kod kolekcionara traži, ko suvo zlato.
Eto, tako je na kraju priče LIP doživeo još jedan poraz, kada ih je Hamilton sa modelom Ventura i mehanizmom Hamilton 500 za godinu dana prestigao i 1957 preuzeo epitet proizvođača prvog elektronskog ručnog sata u istoriji horologije. Fredu Lipmannu, pored dvostrukog poraza, ostaje samo uteha u vidu, da je prototip modela Electronic bio javnosti predstavljen 1952 godine. Baš mehanizam, zbog koga je Fred Lipmann odbio Fifty Fathoms predstavlja osnovu za R184 elektronic kalibar, koji pokreće prve modele linije Nautic Ski.
Inače, radi se o vrlo zanimljivom brendu, o kojiem se na forumu u zadnje vreme nije osobito pisalo. LIP je autor najpoznatijeg franskkog kalibra T18. Radi se o workhorsu francuske horologije, koji se proizvodio od 1933 do 1949 godine, dok su satovi sa Tonneau oblikom kućišta bili u zenitu popularnosti. Model T18 je još veću popularnost, kada francuski heroj i predsednik vlade, maršal Charles de Gaulle i ime frnacuske države zlatan model poklanja Winstonu Churchillu, 1948 godine u znak zahvalnosti za pomoć u Drugom svetskom ratu.
Danas se reizdanje ovog modela (od 2013 godine) nalazi u redovitoj ponudi brenda ali radi se o nesrećnoj kombinaciji legendarnog sata, koji danas pokreće Ronda kvarčni mehanizam, što je milo rečeno smešno, jer su se cele generacije francuskih časovničara učile baš na mehanizmu LIP T18.
Uz to, da je brend prvi u istoriji horologije,,1904 godine, predstavio sat sa luminiranim indeksima za koje se je lično vlastitim učešćem pobrinuo bračni par Pierre in Marie Currie svojim pronalskom u vidu radijuma, prvi brend u istoriji horologije, koji je svoje proizvodne delatnike (časovničare) iz tradicionalnih crnih, presvukao u bele mantile (1915 godine), što je i danas standard industrije, do toga, da je kao prva francuska kompanija svojim radnicima platila odsustvo sa posla zbog godišnjeg odmora (1934), da je izašao u susret svojim časovničarima, koji su te iste godine odbili predlog managementa, da modernizuju i ekonomsko unaprede proizvodnju na taj način, da jedan časovničar više ne pravi ceo sat od početka do kraja procesa, nego da se produkcija razdeli po delovima, pri čemu bi jedna grupa pravila pojedine delove sata.
LIP ima ogromne zasluge u ustanavljanju Sovjeske horologije. Fred Lipmann je već 1936 godine sa Mosvkom potpisao ugovor prema kome je deo opreme, mehanizme i ekipu časovničara iz LIP-a poslao u proces postavljanja fabrike Penza u blizini Moskve. LIP mehanizmi su se našili u preko 10 miliona tamošnjih satova pre i odmah nakon kraja Drugog svetskog rata. Pre svega kalibar LIP R26 u satovima Pobeda, legendarni i gore pomenuti T18 u satovima Zvezda, R43 u satovima ZIM i R36 kao Saljut i Molnija. Uz to dizajn LIP kalibra R25 je pokretao Poljotove modele od 1956 do 1973, kao što je T15 predstavljao osnovu za dizajn Slava kalibara, koji su činili linije satova za dame.
Prava je šteta, što se u aktualnoj ponudi brenda ne može naći još jedno reizdanje iz 2001 godine, čuvenog LIP Type 10 Croix de Sud modela iz 1935 godine, koji je bio lansiran u čast legendarnog francuskog pilota Jean Mermoza, saradnika i ličnog prijatelja još legendarnijeg Saint Exupery-ija. Jean Mermoze (1901-1936) je bio pionir letenja poštanskih linija između Francuske i Severne Afrike sredinom dvadesetih godina prošlog veka i prvi pilot, koji je leteo na legendarnoj ruti Croix de Sud (južni krst) na liniji između Francuske i Južne Amerike, preko planinskog masiva Anda. Na žalost taj poduhvat ga je nakon 5 godina redovnog oridiniranja koštao života, 7.12.1936, kada je negde nad Pacifikom poslao zadnju poruku o kvaru motora.
Otišao sam malo off topic, ali radi se o brendu, koji ima veliku horološku težinu i vredan je pažnje pogleda u aktualnu kolekciju, mada ona nije na visokom tehnološkom nivou, jer brend još liže rane nakon krize sa radnicima, koji su započeli štrajk još 1973 godine, zauzeli fabriku, jedno vreme u zarobljeništvu držali tri taoca sa strane vlade, stupili u fizički okršaj sa policijskim snagama, konfiskovali 65.000 satova, koji su bili na zalihama te njihovom javnom prodajom omogućili još jedan početak proizvodnje pod samoupravom, do ponovog upadanja u krizu i još jednog, gašenja sve do kraja 20 veka.
Novo vođstvo je baš sa reizdanjem modela Type 10 Croix de Sud, LIP ponovo vratilo u život. Zvuči pomalo morbidno, da se brend, koji je prvi u švajcarskoj časovničarskoj istoriji, dobio odobrenje, da kao potpuno tuđa firma otvori i registruje u Ženevi, kao LIP Geneve (1968) i da brend čije se ime našlo na Breitling modelima Navitimer, Cosmonaute i Superocean, koje je zastupao na fruncuskom tržištu (uz pre pomeniti Blancpain, pa nedugo zatim i Universal Geneve) od 1968 do 1973 godine, danas predstavlja sa Miyota i Ronda mehanizmima. Ali na kraju krajeva, nudi vrlo dobro sastavljene satove po veoma pristupačnim cenama, koji ljubiteljima satova ne bi smeli, da se provuku ispod radara. Nešto slično, kao još jedna bivša legenda horlogije - Laco.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (24.4.2020. u 17:58)
Jel' ovo neka moda?
Bookmarks sajtovi