Sinoć je na Hrt-u bila emisija o čovijeku koji je pokrenuo izlov dupina za komercijalne svrhe.Bogatio se time radeć s njima u aqwalandovima i ne obraćajuć pažnju na te životinje.Sve do trenutka kad je njegov voljeni dupin Fliper uginuo na njegovim rukama,tj učinio samoubojstvo jer dupini sami odlučuju dal i kada da dišu.Tad je tužan shvatio da te životinje pate i počeo je malo više istraživat njih.
Počeo je putovati svijetom i put ga je doveo i do Japana gdje love dupine radi prodaje u aqwalandove ali i gdje se godišnje ubije 23000 tih životinja.Napose krvav scenarij odvijao se u jednom zaljevu i snimanje divljačkog ubijanja životinja nikom nije uspijela da se snimi,osim njegovoj ekipi koju je za to skupio,skrili su kamere vrhunski i odradili posao tajno u strahu da ih policija ne ulovi.Kadrovi ubijanja dupina su zastrašujući čak i meni koji sam radio na plivarici i svaki dan lovio mnoštvo ribe.
Još veći apsurd je da je dupin na vrhu hranidbenog lanca i kao takav u mesu ima veliki postotak žive što je pogubno za zdravlje al Japanci su se na sve to oglušili.Čak su djeci u školi davali takvo meso u kantini da jedu sve dok nisu neki progovorili o tom problemu.
Sve u svemu uz pomoć novca japanci i dalje lobiraju da mogu i dalje lovit dupine bez obzira dal to šteti zdravlju il ne,davajuć siromašnim zemljama novce samo da glasuju da i dalje mogu izlovljavat dupine.
Isprike svima jer znam da većina vas nije ni mogla gledat ovu emisiju al cilj mi je da kažem što mislim o problemu izlova dupina u svijetu(napose Japanu)
Lp!
Bookmarks sajtovi