I vintage i movi modeli .
I vintage i movi modeli .
I jedne i druge ali malo vise vintage
tesko pitanje vise volim vintage ali njih je normalno jako tesko naci da valjaju.ja uspem ponekad ali mnogo vremena tu ide.volim i nove ali sa klasicnim dizajnom.zavisi za sta vam treba sat za svakodnevnu upotrebu naravno bolji je nov ali za neku ozbiljniju kolekciju mora se posedovati neki vintage.
Među strovremenskim modelima ima mnogo više raznolikosti, mnogo više hrabrosti po pitanju dizajna, značajno više proizvođača satova i mehanizama, mnogo više istorije ( koja je svakom kolekcionaru i ljubitelju satova veoma bitna ) na koju se oslanjaju i današnji proizvođači. Većina kolekcionarskih priča vezuje se za starovremenske satove ( pilotski satovi, ronilački satovi, WW1,WW2, ostali vojni satovi, štoperice korištene u auto trkama ). Volim nove satove , imam ih nekoliko, ali za mene i moj ukus kolekcija bez starih satova nije kolekcija. Pri tom ti stari satovi uopšte ne moraju biti neki skupi satovi , ima prelepih Seika, Citizena, satova starih i nestalih švajcarskih kompanija itd koji plene svojom lepotom, pri tom nisu svi 35-37 mm u prečniku. Nekada je brojčanik sa nekom lepom metalik bojom, izdignutim markerima, izdignutim logom, interesantnim kućištem, fasetnim staklom ( sečena -brušena stakla ) itd bio česta pojava , danas su to detalji često rezervisani za skuplje satove.
Tačno je da umeju da budu skuplji za održavanje, posebno ako su u pitanju neki štoperi čijih delova ima sve manje ali dobro. Neke kolekcionare ni to ne sprečava, poenta je da ima i tzv dress satova ( i ne samo dress ) vrlo lepih i interesantnih i ne tako skupih
Ukolio želite sat za plivanje, ronjenje, trčanje, planinarenje kupite nov sat. Za sve ostalo odgovara vam i starovremenski.
Poslednja ispravka: skydrummer (28.7.2013. u 1:45)
Novi,ali ima par vintage modela koji bih nosio.
Novi i samo novi,kod mene dolaze u obzir.
I novi i vintage.
I novi i polovni.
Jedini preduslov je da mi se dopadaju i da u njima vidim nešto zanimljivo (izgled,mehanizam,priča...)
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Zavisi od modela, ali u principu mislim isto što i VladanP ili Skydrummer. Ukratko, to zavisi od modela, a nekada je nezahvalno porediti nove i polovne satove. Neki modeli se više ne proizvode, mogu da budu retki ili da označavaju jednu epohu. S druge strane, novi satovi koji zadovoljavaju kriterijume kvaliteta i estetike, svakako zaslužuju da se nađu u kolekciji. Mislim da ovde ne postoji odgovor opšteg važenja, već da zavisi od ličnih interesovanja. Naravno, oba izbora treba poštovati.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
I jedni i drugi,ne mogu da biram koji sat će mi se svideti, jednostavno
Više sam za nove
Bookmarks sajtovi