Na nekoliko foruma, postavio sam upit za ovaj sat ali nažalost nisam dobio nikakav odgovor, vjerojatno su mnogi od vas to i vidjeli.
Zanima me nekoliko stvari u vezi njega, napominjem nisam početnik-kolekcionar, ali nemam ni veliko znanje i iskustvo, recimo da sam prosječan zaljubljenik u satove.
Da pođem redom: Marka sata je dosta rijetka, usuđujem se reći opskurna i ne mogu pronaći nikakve skoro podatke o njoj (na stranici mikrolisk.de postoji samo datum registracije i ništa više). Sat se zove Rubina i ronilački je, 30 atmosfera, što je za vrijeme kada je izrađen (pretpostavljam kasne šezdesete ili rane sedamdesete) bio visok standard. Brojevi su reljefno urađeni, ali zbog zuba vremena oslabila je luminacija, koja se može srećom obnoviti. Krunica je na navoj (ronilački standard).
Dimenzije sata su za vrijeme kada je izrađen prilično impozantne: 41,5 mm bez krunice, 44 mm sa krunicom i 50 mm od gornjeg do donjeg ruba. Luneta je dvobojna i prilično očuvana, s obzirom da one prve stradaju.
Sat pogoni felsa 4007N, i što me je prijatno iznenadilo iako je skoro zapečena od prljavštine (skorenog ulja) i dalje besprijekorno radi, dovoljan je samo mali trzaj da se feder navije.
Na cijelom interetu pronašao sam samo jedan identičan sat koji se prodavao na ebay-u, vlasnik je Italijan, traži 300 e za njega, ali ne uspijeva da ga proda.
Šta me konkretno zanima: Sat me je izašao oko 100 e, i s obzirom da je potreban kompletan servis i nova narukvica (volio bih staviti jači mesh), što je još minimalno 50 e, pod uslovom da nabavim polovnu mesh narukvicu. Da li se isplati sve to uraditi, ili ne. Odnosno da li da uložim u njega ili da ga prodam ili mijenjam za nešto drugo.
Nadam se da se da od forumaša ima netko bolji poznavalac vintage divera, koji bi mi mogao nešto reći o ovome satu (nisam mislio o marki Rubina, nego o vrsti, standardu, kvaliteti izrade, mehanizmu i tako to...), i da mi da savjet, da li vrijedi ulagati, s obzirom koliko sam ga platio ili da ga se rješavam.
Unaprijed zahvalan
Bookmarks sajtovi