W D 8 Day sat je inače sat koji je služio u kokpitu aviona!Ima pripadajuću kutiju koju vidite i nema alkicu za lanac.Sat nije imao namjenu biti u džepu već na komandnoj ploči aviona.Inače vrlo lijep primjerak i ne baš jeftin nit svakidašnji.
Pilot je ovaj sat nosio sa sobom u avion dok je letio i poslije leta vratio bi ga u kutiju i kutiju vratio u bazu.I sami znate koliko malo aviona iz doba prvog rata je ostalo živih tako da je i broj ovakvih satova vrlo mali,al zato to daje veću vrijednost satu.
Al da ja kažem nešto o novom satu u kolekciji.Riječ je o satu Smiths koji je jedini takve vrste mehanički vojni sat koji su proizvodili englezi.Danas imaju nekoliko svojih marki vojnih satova al mehanizmi koji pogone takve satove su quarc.
Kako i vidite Smiths ima centralnu sekundaru i oznaku T u krugu koja je bila obavezna za satove s iluminacijom.Ovaj sat nije iz drugog rata već malo poslije,tako da su tada već otkrili štetnost radioaktivnog zračenja tako da su satovi morali imat oznaku na sebi da nemaju štetno zračenje.(ako sam pogriješio šta nek me isprave kolege koji su jači u radioaktivnosti).
Na poklopcu sata koji se navija su vidljive vojne oznake!Al najljepša mi je oznaka iznad broja 6 zvana Vranina noga.Iz daleka se prepoznaje po njoj da je sat vojni.
Bookmarks sajtovi