Ovo je tema za koju sam se dugo pripremao,samo da se zna u njoj ću pokušat pokazat ono što je Knirim u svojoj knjizi pokazao na puno puno stranica.Nadam se da ćete uživati.
Druga velika tema bit će džepni vojni satovi al za nju još moram odradit neke sitnice.
Prvi satovi koji se predstavljaju kao vojni satovi su pilot satovi koje sam detaljno predstavio u prošloj temi.Uz pikot satove tu su i kronograf satovi pilot koji su danas jako cijenjena roba.
To su redom Helvetia,Zenith,Omega,Hanhart,Heuer,Doxa,Titus...
Prvo idu pilot obični satovi (ako se smije upotrijebiti izraz obični za ove ljepotane):
Zatim idu pilot kronografi.
Idu dva s KM oznakama na ciferu:
Zatim ide Glashutte
Zatim Hanhart
Pa Heuer, Lemania,Leonidas,Omega
Zatim dolaze Longinesi pilot
Sada na red dolaze za mene najljepši satovi ali i među najskupljim vintage satovima su.
Riječ je o B-Uhr satovima.Samo pet proizvođača proizvodila je ove pilot satove za njemačke pilote.Satovi su to veličine preko 5 centimetara koji su se nosili preko kožne jakne s jako preglednim ciferom i velokom krunicom da se može namještat i s rukavicama te iluminacijom na ciferu i kazaljkama za lakše snalaženje u mraku.
Proizvođači su:Stowa,IWC,Lange&Sohne,Laco,Wempe
Imali su dva modela satova,ralike vidljive dolje najviše na ciferu.
Još jedna stvar vezana uz ove satove jest da su imali centralnu sekundarku.
Prvi model B-Uhr
Drugi model B-Uhr
Zatim ide predstavljanje DH satova.Oni su bili službeni vojni satovi kopnenih jedinica s prepoznatljivom oznakom na zadnjem poklopcu sata a to su slova DiH a između njih nalazio se broj.
Imena marki tih satova su Arsa,Buren,BWC,Choici,Civitas,Edo,Freco,Gala,Glyci ne,Grana,Helbros,Helios,Helma,Helvetia,Longines,Mi mo,Minerva,Moeris,Mulco,Nisus,Phenix,Record,Recta, Revue,Stabila,Tissot,Titus,Zenith...
Svi oni dolaze iz Švicarske većinom kalibra AS 1130
I na samom kraju predstavit ću KM satove koje je koristila mornarica.Prepoznatljivi su po slovima KM koje su imali upisane na ciferima.Satovi koje su koristili dolazili su iz Švicarskih i Njemačkih tvornica a imena proizvođača su:Marc Favre,Alpina,Siegerin,Berg,Bidlingmaier,Wagner,Par a,Speck,Zentra
Svima koji su čekali ovu temu nadam se da će uživat u njoj,ali i znati cijeniti trud koji je dan da se ona napravi.Samo skeniranje Knirima iz kojeg sam izvadio poneke slike i dosta podataka trajalo je dugo.Zatim smišljanje teme kreiranje i evo nakon nekoliko sati pisanja i uplodovanja slika jedna od težih tema gotova je.Dio slika je iz vlastitog fondusa foto arhiva.Sljedeća tema bit će džepni vojni njemački satovi koja je još malo kompliciranija al već je pri kraju još samo finese pa nekoliko sati pisanja.
Hvala!
Bookmarks sajtovi