Pozdrav svima,
Video sam da se neko na ovom forumu interesovao za ovaj sat pa sam rešio da postavim ovu temu.
Nakon što sam video veličinu izbora i cene kineskih mehaničih satova na ebay-u rešio sam da pokrenem nabavku jednog radi eksperimenta. Trebao mi je sat sa crnim ciferom, braon kožnom ili metalnom narukvicom i ako je automatik da ima opciju ručnog navijanja. Što se tiče stila tražio sam nešto malo elegentnije što može da se uklopi uz poslovnu košulju ili svečanije prilike, a da opet nije previše formalno. Sve ove potrebe je ovaj sat otprilike pokrio i pošto ga naširoko hvale na internetu naručio sam ga preko ebay-a i prodavca truehonestman (kako neko da ne veruje prodavcu koji ima takav nick).
Prodavac je izgleda bio iznenađen naručivanjem i rekao mi je da sam mu prvi naručilac iz Srbije. Ponudio mi je opciju DHL slanja uz doplatu i više različitih drugih besplatnih pošta i ja sam se rešio za slanje Deutsche Postom. Nakon dve nedelje putovanja iz Hong Konga i otprilike četiri dana na našoj carini konačno mi je stigao i mogu da ga isprobam. Za razliku od brojnih Parnis modela koji dolaze iz različitih fabrika i variraju kvalitetom za ovaj model stoji da je Sea Gull i pokreće ga Sea Gull ST17 automatik mehanizam sa ručnim navijanjem. Verovatno nisu hteli da stave da je zvaničan Sea Gull sat jer je poprilično velika replika Nomos satova i nikako se ne uklapa u postojeće modele.
Za neke detalje i bolje slike možete otići na internet. Za sada bi ja rekao da je za 129 dolara sa poštarinom ovo sat koji svakako mogu da preporučim. Kvalitet izrade je vrhunski, bez ikakvih vidljivih grešaka. Safirno staklo, elegantan cifer koji iako jednostavan ne deluje jeftino, ukrašen mehanizam i staklo sa zadnje strane daju utisak da sat košta barem 400-500 eur. Kao neke mane bi naveo kožnu narukvicu od mekane kože koja se dosta lako grebe i to što se mehanizam dosta teško ručno navija, daleko teže od standarnih ručnih navijača. Što se tiče preciznosti, sat je prvi dan žurio oko 20 sekundi dnevno, što mi se nije naročito dopalo, ali je drugi dan to palo na oko 10 sekundi. Čekaću da se još malo razradi i koristi pa ću ponovo početi da ga merim na štopericu pošto ima mehanizam koji ne može da se “hackuje”.
Za sada toliko, ako sat eventualno crkne posle mesec dana ili počne da više žuri ja ću javiti.
Bookmarks sajtovi