Mislim da su proizvođači automobila tu mnogo pošteniji. Naime, iako je nemoguće navesti da je npr. ručica vrata iz Kine, patosnica iz Turske, a staklo iz Francuske, za mnoge automobile kao kompletan proizvod jasno je navedeno da su sklopljeni npr. u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji, što je sasvim korektno. Iako je brend iz neke druge zemlje, znamo odakle dolazi vozilo. Uostalom, znamo da italijanski FIAT sklapa neke modele u Kragujevcu, što je sasvim legitimno. Isto važi i za mnoge odevne predmete, gde imamo zapadnoevropsku ili američku kompaniju, ali i etiketu na kojoj piše da je zemlja proizvodnje Kina, Šri Lanka, Indonezija itd.
Postoji i još jedan štos na koji me je podsetio 23jewels, a to je da umesto 'Made in Germany' u imenu brenda stoji samo Germany, tako da je izbegnuta obmana po pitanju oznake, na etiketi piše npr. 'Made in China', ali kupac to obično ne gleda. Konkretno, to bi značilo da ja mogu da uvozim štancovane frižidere iz Kine, na čijoj poleđini kulturno piše da su tamo i napravljeni, ali da lupim svoj brend koji bi se zvao npr. Neša Germany i tako bih navukao kupce. Pre nekoliko godina sam imao neki jeftiniji kuhinjski aparat sličnog imena, npr. TraLaLa Germany (ne sećam se tačnog naziva), a videlo se da je taj aparat video Nemačku koliko sam i ja video mars.
Bookmarks sajtovi