Uh, bolje da si pitao koliko kapi kiše padne u Moskvi tokom godine, jer je to svakako lakše pohvatati
Šalu na stranu, evo šta kaže Julian Kampmann, veliki poznavalac ruskih satova:
Izvor: Poljot Watches InterviewWhere are Poljot and Poljot International watches manufactured?
The mechanics/calibers are made in Moscow as before. Only some calibers like the ETA Automatic calibers are imported from Switzerland and only the end production of the Poljot International watches is made in Kahl am Main in central Germany.
Evo i linka za 1MČZ: Первый Московский Часовой завод
Prilikom otvaranja kataloga savetujem da probate sve verzije i kombinacije, tj. i rusku i englesku, kao i flash i HTML. U katalogu ima satova bez ikakvih oznaka, tako da pretpostavljam da je to i odgovor na pitanje. I za vreme SSSR-a kod ovih satova je važilo pravilo da fabrika nije isto što i brend, a to se vidi i danas. Na primer, postoji čuveni komandirac za mehanizmom 3133:
Postoje i mnogi ruski brendovi koje koriste ove mehanizme, a nastale su u novije vreme, kao npr. Maktime ili Legenda. S druge strane, nije ništa čudno da se ruski mehanizam spakuje i u satove drugog brenda, kao npr. Junkers, koji je nemački brend:
U opisu ispod ove slike piše da je u pitanju Poljotov mehanizam (=3133) koji je proizveden u Rusiji, što bi trebalo da se odnosi upravo na 1MČZ.
S druge strane, najveći problem u odgovoru na pitanje jeste da su mnogi podaci po sistemu rekla-kazala. Intervju koji sam linkovao sadrži i sledeću konstataciju:
Kao što se vidi, čak ni poznavalac kao što je Julian Kampmann ne može da pohvata konce šta ko proizvodi i šta je zapravo čije. Sajtovi više proizvođača po kojima sam kopao sada i ranije često daju neprecizne informacije, a još veći problem je što je vlasništvo nad mnogim brendovima i fabrikama kao u Kočićevom Jazavcu pred sudom - ni Davidovo, ni carsko, ni spa'ijsko, a pošto je praktično sve privatizovano, vlasnici sigurno pokušavaju da smanje troškove, da ponešto modernizuju, tako da neki delovi stižu iz Kine, negde se ugrađuju ETA mehanizmi, kod kojih opet treba pohvatati da li je deo pravljen ovde ili onde, gde je šta sklapano i slično.Are the movements in Poljot watches actually manufactured by Maktime?
As far as I know, yes.
Kako god okrenemo - mislim da su mnogi brendovi, uključujući i ruske, sada zaista globalni. Teorijski, satovi mogu da se sklapaju u Litvaniji (Vostok Europe) ili Nemačkoj (Junkers), s tim što ovi litvanski mogu imati ruske ili neruske mehanizme, a ruski mehanizam može imati uvezene delove. Neki modeli koje pravi Vostok Europe su ruski koliko sam i ja Eskim, jer ako se stavi kineski mehanizam u sat sklopljen u Litvaniji, Rusija je samo komšiluk.
Pokušaću da istražim ono što je ostalo od Poljota u 21. veku i da to sistematizujem, ali za to će mi biti potrebno vremena. Naravno, to će mi biti užitak, jer znam da ću uvek imati za koga da pišem
Bookmarks sajtovi