Pokrenuo sam ovde ovu temu, iako se problematika može ticati bilo kojih satova, ali mi se čini da je najzastupljenija i najkomplikovanija kod ruskih.
Čitajući prikaze pojedinih satova na ovom forumu, prvi put sam osvestio činjenicu da sat, pored imena brenda, kvaliteta izrade, dobrog mehanizma (a nekad čak i uprkos nekoj od ovih stavki) svoju veliku vrednost čuva i u istorijskom nasledju, koje taj odredjeni sat nosi. U tom smislu verujem da je mnogim kolekcionarima sveti gral originalni sat iz nekog perioda, medjutim kako većina običnih smrtnika verovatno nikada neće doći u posed nekog ovako vrednog predmeta, čini mi se da imaju na raspolaganju čak nekoliko opcija, pa me interesovalo vaše mišljenje i stav po pitanju istih.
Ako nas ne muči pitanje morala i(li) kvaliteta uvek možemo da posegnemo za nekom replikom i tako se zadovoljimo posedovanjem sata kakav smo oduvek želeli a nismo mogli priuštiti. Naravno, o replikama ne treba (i ne sme se ovde) trošiti previše reči, mada kvalitet izrade pojedinih toliko briše granicu izmedju replike i originala da nas to dovodi do upitnosti druge kategorije: omaž satova.
Iako mislim da su u tom smislu omaž satovi zlatna sredina izmedju uloženog i dobijenog, s druge strane mi omaž satovi deluju i kao ’original za siromašne’. Neupitan je njihov kvalitet (i ne trude se ni po čemu da dosegnu i prestignu original) ali ponekad je nalikovanje toliko blisko da se postavlja veliki znak pitanja za sve ostalo (gde je tu originalnost, trud da se nešto dizajnira, put da se jedinstvenim proizvodom dodje do srca mušterije, itd.).
Treća kategorija, koju ja vidim je najlegitimnija (ovaj sled samo prati moju misao i ne tiče se postavljanja nečega na prvo ili treće mesto) i često nimalo ne umanjuje vrednost u odnosu na original, a to su reizdanja odredjenih modela. E sad, ovde mi se čini da dolazimo na tanak led kada su u pitanju ruski satovi, jer dok je recimo lako pronaći vrednost u reizdatoj Carreri ili Speedmasteru, kako posmatrati reizdanja nekih Poljota i Vostoka od strane firmi koje vec godinama nisu Prva/Druga M.F.S? Tako sam na primer čitao kako je P.M.F.S. reizdala samo 2 puta model Gagarinovog Sturmanskie(kako li se već ovo stavlja u padež), na 30- i 40-godišnjicu, a onda sam baš na ovom forumu čitao temu gde su ljudi iznosili svoja mišljenja o raznim modelima, od kojih neki nisu ni priličili originalu. Koliku vrednost (zanemarimo lični afinitet prema brendu/modelu…) može imati jedan Sturmanskie poput ovog: https://sturmanskie.ru/en/catalog/gagarin/ ? I jel’ se to može smatrati reizdanjem ili je omaž? Ne pitam konkretno za neku definiciju ili kategorizaciju, više me interesuje šta bi neko od vas odabrao i zašto – neki model iz 2016. (fabrike koja se trudi da liči na P.M.F.S.) sata koji se trudi da liči na Gagarinov, iako je drugi mehanizam, duplo veći, ko zna šta sve, ili neki vintage sat koji je moguće sledeća kategorija (takodje možda najčešća medju ruskim satovima) – frankenštajn?
Šta je tačno frankenštajn? Da li je dovoljno izmeniti mu kazaljke i krunicu koji su dotrajali i smestiti ovakav sat u nemilu kategoriju? Šta je sa satovima koji služe decenijama i koji su morali pretrpeti zamenu pojedinih originalnih delova u mehanizmu? Ili je frankenštajn samo neko bogohulno sklapanje svih mogućih delova svega i svačega i pokušaj da se to proda kao vintage? Kako biste etiketirali ovaj sat: https://www.kupujemprodajem.com/Naki...r_id=528349692? (ne pitam za procenu, jer ne planiram kupovinu istog, već mi se samo nametnulo kao dobro poredjenje sa onim gore Gagarinom). Čak i za mene neznalca ovo očigledno nije original (nisam nigde pročitao da je original imao alarm, a mislim i da je ovaj znatno veći u prečniku). Ne deluje mi ni kao neko reizdanje. Ali mi deluje više vintage od onog iz 2016. (ili možda grešim). Ako je nekome ovo bezvredan neoriginalan primerak, da li mu je onda onaj iznad naveden ipak real deal? Ili ništa od ovoga nema vrednost? Ili je možda ovaj poslednji koji košta 120E baš super ponuda za jedan vredan kolekcionarski primerak?
Ima nekoliko mesta na kojima su data podrobna objašnjenja kako prepoznati original i moram priznati da ne vladam dovoljno materijom da bih se interesovao za takve pojedinosti. Mene više zanima kakav je stav vas „rusofila“ i kako odlučujete koji sat je vredan da postane deo vaše kolekcije a koji nije?
Bookmarks sajtovi