Nesto mi je ljepse kad na ciferu pise na Ruskom jeziku, mada mi ove nove Amfibije izgledaju bolje uradjene ja cu isto za nekoliko dana uzeti Ampfibiju 110 oblik kucista
Nesto mi je ljepse kad na ciferu pise na Ruskom jeziku, mada mi ove nove Amfibije izgledaju bolje uradjene ja cu isto za nekoliko dana uzeti Ampfibiju 110 oblik kucista
Moguce da je nama ruski jezik na satovima (ćirilica) nesto prelepo, medjutim tako verovatno nije na zapadu gde je i najvece trziste gde rusi pokusavaju da se probiju. Kao sto vecini ljudi kineski natpisi na proizvodima ne znace nista.
Medjutim, ja i dalje mislim da je VELIKA greska sto se ne radi odredjena serija satova sa ruskim jezikom (da ne kazem cirilicom). Meni je to prelepo. Jedan od zastitnih znakova ruske industije satova koje se uveliko odricu.
"Raduj se, mladiću, za mladosti svoje, i neka se veseli srce tvoje dok si mlad, i hodi kuda te srce tvoje vodi i kuda oči tvoje gledaju; ali znaj da će te za sve to Bog izvesti na sud"
Сасвим се слажем са Мистралом. Осим тога, 99% људи сат носи из практичних разлога. Арапске бројеве сви на планети знају и основна практична функција - мерење времена никог не омета у томе. Све остало је ствар личног укуса, естетике и културе оног ко је сат произвео и оног ко гаје одабрао да га носи.
Мене су к совјетским сатовима привукле неке тачно одређене њихове особине. Жилавост и префињеност у робусности, смели избори хармонизованих боја, површинаи облика. А пре свега што су прављени да добро служе човека у свим врстама рада.
Единый, могучий Советский Союз!
Hteo bih samo da dopunim Mistrala oko upotrebe ruskog ili ćirilice uopšte. Bilo da govorimo o ruskim, bilo o sovjetskim satovima, postoje mnoge serije koje se kupuju i proizvode baš zato što ljudi hoće da imaju nešto nesvakidašnje i različito. Dobar primer bi bio komandirski, koji se ciljano proizvodi upravo za ovakve kupce, koji žele sat sa autentično ruskim natpisima, a poznato je da se prodaju i mnogi drugi modeli na kojima je ruski prisutan. I u vreme Sovjetskog Saveza, ali i sada, satovi sa ruskim natpisima su imali kupce i u zapadnim zemljama. Osim toga, poznato je da su sovjetski satovi bili prisutni i na tržištima zapadnih zemalja i da su se kako-tako prodavali.
Ne znam da li je moguće podvući neku crtu, ali evidentno je da su ruski proizvođači još odavno počeli da prave satove sa dve verzije natpisa. Oni koji su imali engleske natpise bili su više-manje neprimetni i utapali su se u more satova iz ostalih zemalja. Danas je ostalo pomalo za svakoga - postoje satovi koji čuvaju sovjetski dizajn i uglavnom se mogu naći na tržištu nekadašnjeg SSSR-a, ali i oni zapadnog dizajna, koji se prodaju svuda.
Gledano sa kolekcionarske strane, zanimljiviji su mi satovi sovjetskog dizajna, jer se po tome upravo i razlikuju, dok se oni drugi nekako uklapaju među ostale satove proizvođača iz celog sveta. Ne kažem da su ovi drugi ružni ili loši, naprotiv, već da samo ukazuju na jednu od struja sovjetske, a danas uglavnom ruske časovničarske industrije.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Bookmarks sajtovi