Od skoro sam se i ja zarazio razgledanjem (a sad i kupovinom) starijih mehaničkih satova... Tako da je sad ovo prvi mehanički (navijač) sat koji posedujem pored tri kvarcna.
Naime posle predhodne teme koju sam postavio, malo sam razgledao satove kod kolega sa s. antikviteta (ja u suštini menjam majku svoju na određno vreme) i na kraju sam morao da kupim ovaj sat. Svideo mi se oblik, vuče na vojne satove.. Malog je prečnika (oko 35mm), jedino mi je knap narukvica koju sad ima i nju gledam da promenim.
Mehanizam je Poljot 2612.1, koji je u suštini isti kao 2612. Evo više informacija na sledećem linku
Jedini problem trenutno je što sad kasni, iako je servisiran i čist.. Tako da ću to da vidim sa kolegom da mi to sredi njegov sajdžija prvom prilkom.. Kad ga navijem, i ostavim na stolu otprilike sam izračunao da kasni nekih 45s na svakih sat.. Pa sve do 55s.. Nadam se da nije neki problem, već samo treba da se našteluje.
Razmišljao sam da postavim u opštu temu sa ruskim satovima, ili da ovo postavim u temu o satovima iz svoje kolekcije ili recimo u stare satove.. Ali hteo sam potpuno novu temu, jer ona kao da označava početak ozbiljnijeg interesovanja za mehaničkim satovima.. A sat i nije toliko star, koliko sam uspeo da provalim verovatno je pravljen krajem postojanja USSRa..
Evo i slika. Nisu nekog kvaliteta, jer su fotkane Sony idiotom (obrađene u PSu), a sva moja ozbiljna oprema koristi filmove..
Imao sam veliku odbojnost prema ruskim satovima, jer znam da im kontrola kvaliteta u to vreme nije bila na jednakom nivou u svakom trenutku (recimo tako je kod ruske fotoopreme). Mada ovaj sat me poprilično iznenadio, samo da ga naštelujem i radiće odlično. Iako u početku nisam ni planirao tako brzo da uzmem neki mehanički sat, ovaj me ispao veoma (VEEEEOMA) povoljno. Tako da nije imalo smisla da ga ne uzmem, i mislim da uopšte nisam pogrešio... Sledeći na lsiti za 2010 je neki fin (a povoljan )) ) hronograf..
Malo sam se više raspisao..
Bookmarks sajtovi