Na pisanje ovog teksta me je naveo oglas koji sam video na jednom poznatom sajtu. U pitanju su dva brenda koji se lako mogu pomešati i tako pokvariti zadovoljstvo svakom ljubitelju ruskih (ali i ostalih) satova.
O ruskoj fabrici Slava neću ni trošiti reči, ali bih upozirio na postojanje brenda iz Kine (tj. iz Hong Konga) koji svojim imenom podseća na ovog ruskog proizvođača. U pitanju je C J I A B A Sozvezdie, koja svojim nazivom unosi zabunu. Naime, Kinezi su se dosetili da svoj brend nazovu C J I A B A, što u nekim serifnim fontovima (koji imaju kukice, kao npr. Times New Roman) veoma podseća na ćirilično napisanu reč 'slava', a ruski šmek je dodat ćiriličnim natpisom 'sozvezdie'. Ako hoćete da i sami vidite ovu grafičku igrariju, otvorite Word i napišite velikim slovima C, J, I, A, B, A u nekom serifnom fontu (Times New Roman), a potom prebacite u neserifni (npr. Arial).
Koliko sam uspeo da pronađem na internetu, kineski proizvođač je tražio i dobio licencu na upotrebu imena, ali je licenca kasnije ukinuta. Ima mišljenja da je u pitanju bila i neka masna provizija, ali o tome ne mogu da sudim. Elem, kada je dozvola prestala da važi, neko se dosetio da uz pomoć latinice 'glumi' originalni naziv sata. Gotovo sve do zatvaranja, ruski proizvođač se trudio da se ovaj brend zabrani, ali su svi pokušaji bili bezuspešni. Iako se bavim jezikom, ne znam kako bih pročitao ime ovog proizvođača (možda 'kdžajaba', ako je u pitanju engleski), ali strogo zakonski gledano, u pitanju jeste drugi naziv i drugi brend, mada se nečasna namera vidi iz aviona.
Evo kako izgledaju ti satovi:
Doduše, od mnogih originala se lako razlikuju, jer ruska fabrika je često koristila drugačiji font, a ponegde se vidi i logotip, koji sa natpisom dajem u produžetku.
O mehanizmima u ovim satovima sam pronašao sledeće:
Izvor: Slava Sozvezdie - Chinese Watch Industry WikiThe first Слава Созвездие watches to hit the international market generally featured the hand-winding Chinese Standard movement in a variety of case styles. Movement manufacturer’s marks varied even between watches of the same series, indicating that these watches were being made from parts sourced as cheaply as possible. Later watches featured the diminutive Hangzhou ‘Xihu’ movement, both hand-winding and automatic versions, as well as triple-calendar version of the Sea-Gull ST6. Most recently Слава Созвездие have tended to use the Dixmont-Guangzhou DG28. It is likely that the owners of the brand are not actually manufacturers but simply order stock from the catalogues of OEM companies.
Iako znam da je ovo kineski sat i da postoji podforum o njima, molim moderaciju da temu ostavi ovde, jer ovi satovi su zamka za ljubitelje ruskih satova.
Bookmarks sajtovi