Na postavljanje ove teme naveo me je oglas sa jednog poznatog domaćeg sajta. Prodavac oglašava ruski sat marke Secko. Kao što se na slikama vidi, u pitanju je kućište poznate rakete 'televizorke', a na ciferu je natpis 'Secko', uz peticu koja neodoljivo podseća na čuvenu seriju japanskog Seika. Iako je fotografija mehanizma mutna, primećuje se oznaka SU, karakteristična za sovjetske satove, kao i neke ruske sa kraja 20. veka, a u oglasu piše da je u pitanju poznati mehanizam 2609 HA.
Pokušavao sam da pronađem informacije na internetu, ali mi Google i Yahoo pretraga izbacuju rezultate za seiko, čak i kada pokušavam da ograničim pretragu.
Zanima me da li je nekome poznato o čemu se radi. Prva pomisao je da je u pitanju neki kineski proizvođač, koji koristi oprobani metod zamene jednog ili dva slova u nazivu brenda, kao npr Cjiaba umesto Slava (ćirilicom), ali me buni ovakav 'hibrid'. Razumeo bih da neko želi da napravi sat koji liči na čuvenu Seikovu 'peticu', ali mi je nelogično da ga pravi tako da liči na sat koji pripada jednom proizvođaču, a da naziv podseća na drugog proizvođača. Poznati su slučajevi patika na kojima piše Reabok, Rebok, Rabok, Dunnlop ili kreme Neevia, brend MacDonald's i slično, ali ovo mi je nešto sasvim novo.
Ukoliko ima nekoga ko bi mogao da razreši ovu misteriju, neka se javi.
Bookmarks sajtovi