Cestitam, i divan je Jure, ja sam uveren da je to original mehanizam.
Printable View
Cestitam, i divan je Jure, ja sam uveren da je to original mehanizam.
Puno hvala jagos i veberz!
Veberz, nisam uopće bio u dilemi oko originalnosti mehanizma... koliko vidim to je stari dobri Poljotov 2612.1
Brinulo me je to što "Traveler alarm" nisam, za razliku od npr. moga "Poljota sturmanskie traveler" našao u Poljotovim katalozima.
Međutim... sada kad sam ih usporedio vidim da su kao što sam rekao kućišta, stakla, krunice za navijanje i pomicanje brojčanika identične, unutarnji pokretni brojčanik je skoro isti ili isti, a sve ostalo jako slično. Unutra je naravno Poljotov 2612.1 mehanizam.
Jedino poklopac na "traveller alarmu" nije na navoj.
Zato kažem... izgleda kao patka, hoda kao patka i glasa se kao patka, a onda je valjda patka. :dontknow: Tj. originalni "Poljot"
Jedan kolega mi poslao ovaj "Poljotov" prospekt iz 2002. koji je razriješio sve moje dileme... :thumbsup:
Prilog 124666
Prilog 126606
Совјетски балет.
Тучани сат, Молнија од гвожђа.
Спој тешке индустрије и прецизне механике у поетици покрета коју је совјетски дизајнер заувек замрзнуо у изразу примењене уметности негде средином прошлог века.
Lepo rečeno
:thumbup:
Prilog 126683
Лака индустрија ССС је сат са тенка Т-34 обукла у поливинилско кућиште боје ћилибара ради цивилне употребе.
Данас сетно одбројава сате, минуте и секунде на нечијем на камину или комоди сећајући се старе славе стечене у биткама легендарне Црвене армије. Груба машинска обрада површина сата смело је одевена у зракасто обрађену конфекцију која подсећа на сунце слободе које не би обасјало свет да се није изродило из челичана чличном храброшћу хероја под командом човека којег су звали "Челични".
https://www.youtube.com/watch?v=_HYS3WOGbrs
Prilog 126693
Чудесна совјетска стона "Електроника", дигитални часовник великих размера у дрвеном раму. Погледајте те грубе стреласте, сиве преклопнике и она два пипка за "вкљ" и "вискљ".
Слова на часовнику су огромна. На црној површини сјај цифраника на коме бројке сијају домаћинским руменим сјајем као блесак огњишта у родном кишлаку и само још недостаје брезова шума која трепери и светлост ауроре над њом.
Крупна сребна слова на црној позадини кроз екран од плексигласа, без гласа из све снаге вичу: "КВАРЦ!"
У доњем десном углу, у инат капитализму, уместо потписа стоји "Мade in UUSR".
Ох Сојузе нерушими, зашто си отишао без поздрава, зашто си нас напустио и без поздрава отишао у историју!?" Ти, који си винуо човека у космос, ти који си први изједначио сва права мушкарца и жена. Ти, који си фашистичкој немани угнао "пуљу в лоб" као што си и обећао, иако ти нико осим нас није веровао. Ти, који си учинио да сви ми постанемо Ми и осетимо како то гордо звучи када се каже - човек.
Деценију и по те нема, а толико нам недостајеш...
https://www.youtube.com/watch?v=lNZPbDADHBY
Slažem se sa većinom iznetog osim toga da SSSR i pominjanje ljudskih prava u afirmativnom kontekstu uopste ne dolazi u obzir 😊
Људска права...? Оставите се политике.
Овде пшем о естетици сатова. А естетика совјетске хорологије није одвојива од идеје СССР... А идеја СССР није одвојива од руске поетике... А руска поетика је неодвојива од руске књижевности... А део руске књижевности је Виктор Јерофејев... А Виктор Јерофејев ето, био је син стаљиновог дипломате и никако није волео СССР....
Али, Виктор Јерофејев је рекао:
"Црвена бајка је била веома крвава, али је била јако лепа".
Prilog 126707
Сат с командне табле Т-34 у кућишту стоног сата из 60-тих година. Мотив скулптуре - Материнство.
Мајка отаџбина је две деценије позвала своје синове да заштите оно без чега нема људских права. Њени синови су знали шта су успели да заштите и совјетска хорологија је то добро запамтила.
Уживајте у немом филму "Мати" украјинског редитеља Сергеја Пудовкина (1926. г).
https://www.youtube.com/watch?v=1X0ZthTqoBc