Ovo meni liči na težak fejk. Srp i čekić, sa sve demokratijom. :)
Printable View
Ovo meni liči na težak fejk. Srp i čekić, sa sve demokratijom. :)
Da li ti je bitno da bude baš ovakav brojčanik? Ove satove pokreće ZIM 2602 mehanizam koji je prilično robustan i može se naći u solidnom radnim stanju. Bugi iz Rakovice na KP- u ima dobro očuvane Pobede. Sad, što se brojčanika tiče, mislim da ima nešto slično ali nisam siguran. Međutim ima ovaj skoro nov:
https://www.kupujemprodajem.com/naki...glas/134149138
Dispecer, imaj strpljenja, takav sat sam viđao po tezgama na Kaleniću, na KP, na Limundu i Kupindu.
Pojaviće se sigurno jer ta Pobeda nije neka retkost.
Koja bi bila realna cena za ova dva sata?
Prilog 155317
A koja ovog?
Prilog 155318
Malo je neprecizno pitanje...na sajtu ima koje su im cene. Kako mislis "realna"? Meni ne vrede toliko koliko traze, ako to pitas, ali to je subjektivno :) Po specifikacijama ne deluju nesto previse bolje od ostalih ruskih satova koji se prodaju za 100ak monetarnih jedinica (vostok i slicni), a ove nove rakete kostaju 10-20x vise. Poneki su dizajnirani fino, ali mislim da bi mi i taj dizajn dosadio....na kraju, sve iz rusije mi ima upitan kvalitet, ali i to je opet neko subjektivno misljenje...a najvise mi bode oci kakav mehanizam valjaju za cene od 1-2k evra. Samo 40h rezerve sa najmanjom frekvencom na trzistu i slabasna preciznost. Uz to, gde bi ga servisirao? Za manje para je moguce uzeti nesto sa npr ETA top-grade mehanizmom ili cak i neki mehanicki hronograf. Ovo mi nema smisla za pare koje traze...
Average rate (s/d)
-10+20
Average running time (h)
40
Frequency/hour
18.000 / 2.5Hz
Današnji Raketa satovi su veoma specifični i nisu pravljeni za široki spektar potrošnje. Kada su David Henderson - Stewart, horolog i dugogodišnji profesor sovjetskog časovničarstva i Jacques Von Polier, 2009 godine kupili prava na brend, vodila ih je ideja vraćanja na tradiciju a ne na masovnu industriju. 2012 godine su u Moskvu povukli Jean-Claude Queneta, koji je bio direktor sektora za izradu nemirnica kod Rolexa i vođa proizvodnje kod Franck Mullera.
Suština Raketa satova je u tome, da se svaki deo, ama baš svaki deo mehanizma razvije i pravi In House. Čak i spirale pravi sami i po tome spadaju u samo nekolicinu brendova na svetu, koji imaju tu sposobnost. Suština modernih Raketa satova je i to da rade na originalnoj frekvenciji od 2,5 Hz. Time je malo žrtvovana preciznost a posebno činjenicom, da im je spirala tradicionalna a ne iz silicijuma. Najviše su ponosni time, što su uspeli da razviju sopstveni zvuk mehanizma, koji se razlikuje od klasičnog švajcarskog sata.
Satovi se sastavljaju najvišim delom ručnim putem, čak i tamo, gde moderna industrija radi sa robotima, ovde je to svedeno na minimum. Godišnja produkcija je veoma mala - 4000 satova. Ali je zato broj zaposlenih za tu količinu visok: 100 ljudi. Ako uzmemo za komparaciju Oris: 140 ljudi sastavi 35.000 satova godišnje. Ne tvrdim, da je Raketa bolji sat od Orisa ali za razliku od 99 % Orisa nije sastavljen, nego je napravljen. To je sav smisao Rakete i zato je bila ponovo pokrenuta. Naći logičnu ravnotežu sa tradicijom i modernizmom. Kada se sve skupa sabere, ti satovi su daleko od toga, da su skupi i samo ih mesto proizvodnje (niski troškovi radne sile) drže u višem entry ili nižem srednjem razredu Swiss produkcije.
Raketa satovi nisu namenjeni prosečnom profilu kupca, koji želi imati precizan i moderan sat. Nemenjeni su uskom krugu kupaca, koji njima obično dopunjuju kolekcije sa nečim što odstupa od današnjeg mainstreama. Servisiraju se u Moskvi, Parizu i Marylandu.
Evo da nastavim na prethodnu objavu, ali sa "starom" Raketom. Prije par dana sretno doputovala iz Kijeva.
Raketa Amfibija...
Prilog 156263 Prilog 156264 Prilog 156265