Ovo meni liči na težak fejk. Srp i čekić, sa sve demokratijom.
Ovo meni liči na težak fejk. Srp i čekić, sa sve demokratijom.
Da li ti je bitno da bude baš ovakav brojčanik? Ove satove pokreće ZIM 2602 mehanizam koji je prilično robustan i može se naći u solidnom radnim stanju. Bugi iz Rakovice na KP- u ima dobro očuvane Pobede. Sad, što se brojčanika tiče, mislim da ima nešto slično ali nisam siguran. Međutim ima ovaj skoro nov:
https://www.kupujemprodajem.com/naki...glas/134149138
Poslednja ispravka: Milos G. (5.4.2022. u 21:00)
Dispecer, imaj strpljenja, takav sat sam viđao po tezgama na Kaleniću, na KP, na Limundu i Kupindu.
Pojaviće se sigurno jer ta Pobeda nije neka retkost.
Malo je neprecizno pitanje...na sajtu ima koje su im cene. Kako mislis "realna"? Meni ne vrede toliko koliko traze, ako to pitas, ali to je subjektivno Po specifikacijama ne deluju nesto previse bolje od ostalih ruskih satova koji se prodaju za 100ak monetarnih jedinica (vostok i slicni), a ove nove rakete kostaju 10-20x vise. Poneki su dizajnirani fino, ali mislim da bi mi i taj dizajn dosadio....na kraju, sve iz rusije mi ima upitan kvalitet, ali i to je opet neko subjektivno misljenje...a najvise mi bode oci kakav mehanizam valjaju za cene od 1-2k evra. Samo 40h rezerve sa najmanjom frekvencom na trzistu i slabasna preciznost. Uz to, gde bi ga servisirao? Za manje para je moguce uzeti nesto sa npr ETA top-grade mehanizmom ili cak i neki mehanicki hronograf. Ovo mi nema smisla za pare koje traze...
Average rate (s/d)
-10+20
Average running time (h)
40
Frequency/hour
18.000 / 2.5Hz
Današnji Raketa satovi su veoma specifični i nisu pravljeni za široki spektar potrošnje. Kada su David Henderson - Stewart, horolog i dugogodišnji profesor sovjetskog časovničarstva i Jacques Von Polier, 2009 godine kupili prava na brend, vodila ih je ideja vraćanja na tradiciju a ne na masovnu industriju. 2012 godine su u Moskvu povukli Jean-Claude Queneta, koji je bio direktor sektora za izradu nemirnica kod Rolexa i vođa proizvodnje kod Franck Mullera.
Suština Raketa satova je u tome, da se svaki deo, ama baš svaki deo mehanizma razvije i pravi In House. Čak i spirale pravi sami i po tome spadaju u samo nekolicinu brendova na svetu, koji imaju tu sposobnost. Suština modernih Raketa satova je i to da rade na originalnoj frekvenciji od 2,5 Hz. Time je malo žrtvovana preciznost a posebno činjenicom, da im je spirala tradicionalna a ne iz silicijuma. Najviše su ponosni time, što su uspeli da razviju sopstveni zvuk mehanizma, koji se razlikuje od klasičnog švajcarskog sata.
Satovi se sastavljaju najvišim delom ručnim putem, čak i tamo, gde moderna industrija radi sa robotima, ovde je to svedeno na minimum. Godišnja produkcija je veoma mala - 4000 satova. Ali je zato broj zaposlenih za tu količinu visok: 100 ljudi. Ako uzmemo za komparaciju Oris: 140 ljudi sastavi 35.000 satova godišnje. Ne tvrdim, da je Raketa bolji sat od Orisa ali za razliku od 99 % Orisa nije sastavljen, nego je napravljen. To je sav smisao Rakete i zato je bila ponovo pokrenuta. Naći logičnu ravnotežu sa tradicijom i modernizmom. Kada se sve skupa sabere, ti satovi su daleko od toga, da su skupi i samo ih mesto proizvodnje (niski troškovi radne sile) drže u višem entry ili nižem srednjem razredu Swiss produkcije.
Raketa satovi nisu namenjeni prosečnom profilu kupca, koji želi imati precizan i moderan sat. Nemenjeni su uskom krugu kupaca, koji njima obično dopunjuju kolekcije sa nečim što odstupa od današnjeg mainstreama. Servisiraju se u Moskvi, Parizu i Marylandu.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (27.4.2022. u 10:16)
Bookmarks sajtovi