Овај "ЗИМ" је производ часовничарског завода у Самари. Сат је, наводно из 1945. године, механизам са 17 рубина. У доба кад је настао, овај ручни сат је требао да служи потребама армијских специјалних јединица.
Овај "ЗИМ" је производ часовничарског завода у Самари. Сат је, наводно из 1945. године, механизам са 17 рубина. У доба кад је настао, овај ручни сат је требао да служи потребама армијских специјалних јединица.
Единый, могучий Советский Союз!
"Зарја", совјетски часовничарски завод из Пензе, направила је овај модел часовника за децу. Лептир трепери у ритму секундаре. На цифранику је слика "лава Бонифација", популарног карактера из совјетског цртаћа.
Фабрика је уништена током грађанског рата у Грузији почетком деведесетих година XX века, након распада СССР-а.
На жалост, о механизму који је унутра нисам нашао информације.
... и гле шта се десило по распаду СССР! Локални комунистички лидер Туркменије, који је деценијама био правоверни комуниста, одлепио је и прогласио се ни мање ни више него за бога. Узео је име "Туркменбаши". Наредио становницима да му се четири пута днево моле и да сви једу бундеве, пошто је он много воли. И установио празник бундеве као државни празник. Пре неколико година, овај чудак је умро од инфаркта. Сироти завод у Пензи радио је сатове за његове потребе презентације, са његовим ликом:
Чистопољски калибар 2234, војни је сат који је заиста одличан. Имао сам један. Бројне на цифранику руком сликане. Овај има љубичасти цифраник. Жилаво, издржљиво, за најмоћнију војну силу света, прављено да надживи век појединачног човека. Једном речју, неизрециво.
...и наравно, ЗАКАЗ МО СССР
И један чувени модел - "Штурмански" Паљот, а о механизму - реците сами. Баш овај тип часовника је Гагарин на својој руци однео у космос. Овај часовник је несумњиво оригиналан и сви желе да га имају. Производе се копије, али, ми нисмо људи који би желели да имамо копију, зар не?
Купио сам данас овај тим совјетског вастока амфибије, само у савршеном стању.
Bookmarks sajtovi