Možda pitanje iz naslova deluje naivno, ali koliko god da razmišljam, ne umem da odgovorim na njega. Mogu samo da pretpostavljam, ali me zanimaju i tuđa mišljenja. Ne računajući nas sa foruma, koji potičemo sa podneblja koje deli zajedničku istoriju, ove satove vole i mnogi drugi ljudi sa svih delova planete.
Kod nas i u zemljama Istočnog bloka ovi satovi su bili dosta zastupljeni na tržištu, ali su mogli da se nabave i na Zapadu, kao i u drugim delovima sveta. Što se tiče dizajna, ukoliko uzmemo u obzir one klasičnog izgleda, koji se nose uz odelo, mnogi imaju neku pomalo grubu, strogu crtu, ali se mogu naći i zaista elegantni primerci koji estetski ne zaostaju za satovima iz drugih zemalja. S druge strane, bilo je i zanimljivih dizajnerskih izleta, bilo da su inspirisani nekim stranim modelom ili ne, a mogu se naći primerci koji se svakako mogu pohvaliti estetikom. Doduše, moj prvi mehanički sat (Poljot), sa lepim ciferom koji se od tamnosive preliva ka svetloj, a ima crvenu sekundaru, kupljen je sa grubim kožnim kaišem braon boje koji mu naprosto nije pasovao.
Ako govorimo o odnosu cene i kvaliteta, uspeli su da postignu veoma dobar odnos – iako se može reći da su im kućišta često od nekavalitetnih legura, uvek se mogu naći i kontraprimeri – i švajcarska Doxa imala je neke serije kojima se kućišta oštete u normalnoj eksploataciji.
Ako govorimo o nekakvoj vrsti egzotike, pošto su za vreme blokovske podele sveta ovi satovi dolazili iz 'onog drugog tabora', može se i to uzeti u obzir. Doduše, ideologija uglavnom nije bila prisutna, osim kada su satovi imali crvenu zvezdu ili kada su označavali neki jubilej, ali takvi satovi su prvobitno bili namenjeni samo sovjetskom tržištu. Perestrojka i period kada je svet shvatao Rusiju/SSSR kao neku prinovu koja je tek izašla iza gvozdene zavese doneli su pomamu za komunističkim suvenirima, ali je ona bila relativno kratkog daha i sve je manje komercijalno isplativa.
Imam u vidu da mnogi ljudi odavde vole Ruse, ali rusofilija nije nešto mnogo prisutna na Zapadu, gde ljubitelja ruskih satova svakako ima.
I, šta nam konačno ostaje kao odgovor? Zbog čega ljudi vole sovjetske/ruske satove? Navedite razloge zbog kojih su vam privlačni, ili dajte svoje viđenje.
Bookmarks sajtovi