Ne znam da li sam ovu temu postavio na odgovarajućem forumu, ali se nadam da će zaživeti.
Zahvaljujući mnogim učesnicima koji svoje znanje žele da podele sa ostalima naučio sam mnogo o raznim proizvođačima satova. Koliko sam uspeo da primetim, nije bilo baš mnogo postova i tema posvećenih jednom proizvođaču koji više ne postoji. Naravno, kao što i naslov teme sugeriše, u pitanju je Darwil.
Na internetu sam našao veoma malo podataka, a među najnovijima je da je fabrika izbrisana iz registra tokom 2009. (Darwil Watch Factory SA in liquidazione - Firmeninformationen Schweiz/Liechtenstein - Worldbox Business Intelligence), kao i to da se pred kraj bavila i drugim proizvodima.
S druge strane, svima je poznato da je ovaj brend bio popularan na našim prostorima tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, što se može videti na nekim starim časovničarskim radnjama, gde i danas stoji logotip ovog proizvođača. O prodaji ovog brenda kod nas govori i činjenica da je bilo modela sa danom i datumom kod kojih su dani ispisani na našem jeziku. Koliko sam uspeo da saznam, ovaj brend je bio popularan u Italiji, kao i u nekim istočnoevropskim zemljama, a ukoliko se javi na e-bayu, prodavci su uglavnom iz naših krajeva. Brend je u zapadnim zemljama gotovo nepoznat, a zbog zemalja u kojima se prodavao, pomalo je i egzotičan, otprilike kao sovjetski satovi.
Modeli koji se najčešće mogu videti su klasičnog dizajna i predstavljaju mainstream šezdesetih i sedamdesetih, mada ima i nekoliko zanimljivih modela, u koje spadaju i štoperi.
Nažalost, nemam mnogo podataka o ovom proizvođaču koje bih mogao da podelim sa forumašima, pa sam hteo da ovom prilikom zamolim za linkove ili tekstove o ovom brendu, odnosno proizvođaču, jer mislim da bi bilo korisno da saznamo nešto o satovima koji su bili toliko popularni kod nas, a sada su neopravdano pali u zaborav.
Bookmarks sajtovi