Dobro veče!
Kratak odgovor je da i ne.
Pokušaću da objasnim. Priča je počela sa Rolex-om davno, negde pedesetih godina, pa je Američko ministarstvo pravosuđa donelo dekret 1960. godine poznat kao "1960 Consent Decree" koji je primorao Rolex da isporučuje rezervne delove kupcima časovnika, časovničarima, snabdevačima delova, ukratko svima.
Rolex, Richemont grupa i nekoliko drugih je sedamdesetih počelo ponovno uskraćivanje isporuke rezervnih delova.
Ta praksa kršenja zakona, je postala toliko bezobzirna da je kalifornijski časovničar Andre Fleury utužio Richemont grupu za kršenje zakona "1960 Consent Decree".
Sve bi bilo u redu i federalni sud bi 2006. godine odbranio prava nezavisnih časovničara da AWCI (American Watch & Clockmakers Institute), njihovi predstavnici nisu izašli pred sud (podmićeni od strane Richemont grupe) i izjavili da predstavljaju sve časovničare USA koji se slažu sa ukidanjem "1960 Consent Decree".
Od tada, od šake kompanija, mi sada imamo preko sedamdeset proizvođača časovnika, koji odbijaju da isporuče rezervne delove svima, a dozvoljavaju ograničeno snabdevanje pojedinima, kojima uslovljavaju isporuku delova nabavkom opreme koju im oni prodaju, u vrednosti oko $50000 a koja često prelazi preko te sume i svake godine je sve više zahteva za novu opremu.
Ova borba za rezervne delove traje već jako dugo, ja sam u tome već oko petnaest godina. Izuzetno mali broj časovničara se trudio da pomogne da se obore izjave AWCI na sudu (oko 300) tako da uspeha nije bilo. Neki časovničari su računali da će im biti bolje sa manje konkurencije, neki su sedeli i čekali da to urade drugi za njih a neke nije bilo briga.
Sada u USA ima svega oko 250 časovničara koji mogu dobiti delove od Rolex-a, ne i od ostalih proizvođača. Neki od proizvođača neće isporučiti ništa od delova. Poslednji u toj trci je bila SWATCH grupa, sada su i oni počeli ograničenja isporuke, po celom svetu, takođe uslovljavaju nabavkom razne opreme, ne toliko striktno kao Rolex ali skoro jednako skupo.
Rolex je konačno ukinuo snabdevanje rezervnih delovima svim časovničarima u Australiji. Nick Hacko, se pridružio ovoj borbi ove godine pošto je izgubio pravo na kupovinu rez. delova od Rolex-a.
Ovo je vrlo sažet opis događaja koji su prethodili restrikcijama.
Ako koga interesuje više pojedinosti pitajte, sve što ja znam reći ću.
CMW
Bookmarks sajtovi