CMW
Da,to je zanimljivo.Drago mi je da si pokrenuo tu temu.
Pitanje za tebe kao stručno lice-Da li su materijali korišćeni pri izradi delova navedenih mehanizama i preciznost izrade(tolerancija) na podjednakom nivou?
ZAJEDNO SMO SKUPA!
pretece me vladan.da dodam i kontrolu kvaliteta
Koliko znadem Cortebert je najbolji izbor zato što je cijenom i kvalitetom najprihvatljiviji.
Cortebert kalibri tj mehanizmi stavljali su se redovito u druge satove visokih imena pa i u Rolex.Tako da vjerujem da je njihova kvaliteta (al ne i svih satova) podjednaka,dok molnija koliko god dobra bila taj sat nije rađen na toliko dobroj razini kvalitete ni preciznosti ni materijala al pokoja dobra Molnija opet bi se mogla naći
Moj odgovor je izabrao bih Cortebert jer kvalitetom ne zaostaje za Rolexom a cijenom nije prevelik poneka Molnija dođe skoro isto (kad je koji prodavač precijeni).
Razlike su minorne, uzev u obzir da je Cortebert star i rađen u vreme kada proizvodnja nije bila automatizovana a Rusi su iskopirali kalibar i proizvodili ga automatima koji su daleko precizniji od ručne proizvodnje.
Kontrola kvaliteta je primenljiva tek na nivou ruske proizvodnje, plus samo u zavisnosti od perioda kada je proizvod izašao iz zavoda. Najbolje Molnije su iz vremena СССР, uporedite finiš na prethodnoj fotografiji sa finišom na fotografiji niže, raniji model je finišran sa Cote de Geneve a ovaj isopd Švajcarci nazivaju nezavršenim mehanizmom.
Molnija je proizvođena u nekoliko varijanti, jedna je klasa visoke preciznosti i ima drugačiji regulator, sličan onom što je korišćen u nekim Zenith mehanizmima.
Naravno, svaki serijski časovnik se može pažljivim radom (časovničara) doterati da da maksimum preciznosti, no u pitanju je uvek koštanje takvog poduhvata jer ono podrazumeva i zamenu određenih delova sa naglaskom na striktnije tolerancije.
CMW
Bookmarks sajtovi