Već smo se dotaknuli tema o satovima s potpisom Jugoslavenskih urara kao i satova vojne akademije.Najzastupljeniji satovi na našim područjima su željezničarski satovi (koji većinom imaju specifične oznake na poklopcu sata i bili su službeni satovi željeznica) zato ću malo predstaviti koje brendove satova je kupovala tadašnja željeznica.
Što se tiče kvalitete,svi satovi koje je željeznica naručivala morali su imat slične standarde i kvalitetu,ipak su to morali biti izdržljivi satovi koji će godinama služiti radnicima kako treba.
Još moram reći da su svi željezničarski satovi tadašnji imali slična kućišta (standardizirana) kao i cifere,jedina razlika kod satova bila su mehanizmi i natpisi na kućištu i ciferu.
Zanimljivo je i to da je svaki od brendova imao različita dobavljača (znači da je željeznica satove nabavljala preko lokalnih distributera koji su na nekim modelima stavljali svoja imena na kućištu il ciferu sata).
Sve u svemu i ovi satovi spadaju u povijesne satove (jedan od kolega na putu je da sakupi sve željezničarske satove kao i satove vojne akademije,jako ga podupirem u naumu,kolekcija mu neće biti velika al zato bude jako zanimljiva) za sada u kolekciji imam samo Longines željezničarski (pošto sam se opredijelio na vojne satove) al se nadam da on neće bit i jedini (želja mi je Zenith s natpisom Petković na ciferu te Omega,Eterna i Tissot,ma volio bih ih imat sve)
BILLODES je prvi brend čiji je distributer bio urar Petković iz Beograda
Prilog 92872
ELLY WATCH nešto više o ovom satu nisam našao
Prilog 92873
Prilog 92874
Prilog 92884
ETERNA nisam ni za nju uspio naći zastupnika
Prilog 92875
LONGINES je sljedeći brend.Tu sam našao jedan prekrasan hunter željezničarski sat s potpisom na ciferu Božidara Mišića iz Pirota.Ostali Longinesi vjerujem da su nabavljani preko Milana T. Stefanovića iz Beograda
Prilog 92877
Prilog 92878
Prilog 92883
OMEGA je sljedeća i na njoj još nisam našao oznake dobavljača
Prilog 92881
Prilog 92882
Prilog 92894
TAVANNES WATCH CO. je sljedeći brand
Prilog 92885
Prilog 92886
Prilog 92895
TISSOT satovi dolazili su preko urara Koste I. Zarića iz Beograda
Prilog 92887
Prilog 92888
Prilog 92896
ZENITH je dolazio preko urara Petkovića iz Beograda
Prilog 92889
Prilog 92890
Što se tiče poklopaca satova i gravura na njima Zenith ima ovu gravuru
Prilog 92891
Dok kod Longinesa postoje dvije varijante i prema njima može se odrediti starost sata,prvo ću pokazat stariji model pa mlađi.
Prilog 92892
Prilog 92893
Nadam se da vam se svidjelo ovo izlaganje. Malo sam istražio i dosad ista tema nije bila (šteta bi bilo ponavljati temu) a nisam želio nastavljati na neku već započetu temu jer po mom željezničarski satovi Kraljevine Jugoslavije zaslužuju svoju temu.
Ako netko ima još kakvih podataka neka se javi ili slobodno napiše koje slovo tu i postavi koju sliku ako ima.
Već me u zadnje vrijeme bilo sram koliko malo sam pisao na forumu pa sam vam se eto htio odužiti s ovih nekoliko tema za koje slobodno mogu reći da su fantastične, dio su naše povijesti i šteta bi bilo da takve stvari otiđu u zaborav. Zato postoje luđaci poput mene koji istražuju ovakve stvari i dok nas ima nema straha da će ovi satovi otići u zaborav.
Bookmarks sajtovi