99Likes
-
-
Re: Džepni satovi s namjenom
1850-ih vrijeme je kad se polako počinju otvarati male tvornice satova,do kraja stoljeća industrija džepnih satova već je bila velika.To je vrijeme kad sat počinje biti dostupan i onima iz srednjeg sloja,čak i za one obične ljude (jer je počela proizvodnja satova s raznim kvalitetama mehanizma,od vrlo jeftinih satova s jeftinim mehanizmima pa sve do satova koji su stajali bogatstvo.
Vrijeme je to kad su se počeli proizvoditi i satovu za korisnu namjenu a to su željezničarski satovi,koji su morali biti točni time i kvalitetni a opet ne preskupi.Amerikanci Waltham,Elgin,Illinois,Hamilton i ostali proizvodili su željezničarske satove koji su morali biti napravljeni po standardima koje im je željeznica postavila.
Jedan od najatraktivnijih modela bio je Hamilton 992 kalibra Elinvar
U našim krajevima željeznice su naručivale satove od poznatih proizvođača poput Longinesa,Zenitha,Omege,Eterne i ostalih.U prvo vrijeme kod tih satova kućišta i ciferi bili su prilično slični (skoro i isti jer su bili standardnih mjera) samo su na ciferu imali oznaku proizvođača i po tome različit mehanizam.
Omega željeznica Kraljevine Yugoslavije
Longines
Zenith
Džepni satovi bili su popularni dugi niz godina 20 stoljeća,a u prvom ratu zbog potreba počeli su se prvi manji džepni satovi prerađivat u ručne satove a vrlo brzo su se tad počeli proizvodit i prvi ručni satovi zvani trench satovi.
U prvom ratu radili su se i posebni satovi s vojnom namjenom,koji su na kućištima imali jasna vojna označja.
Engleski vojni sat
Elgin američki sat za englesku vojsku za vrijeme prvog rata
Sljedeći satovi su satovi koji su se davali na poklon radi vojnih zasluga il završetka vojne akademije
Bugarski vojni sat za zasluge iz moje kolekcije
Te Longines davan od strane vojne akademije,iz moje kolekcije s očuvanom originalnom kutijom
Poslednja ispravka: fotopetar (26.11.2013. u 10:19)
-
-
Nije tajna da volim vise rucne satove ali se svaki put odusevim kada vidim dobar stari dzepni sat. Zivino u vremenu 3d laserskih stampace, i uvek se odusevim kada kada vidim kako je sat tako dobro napravljen pre 100 godina i pitam se u sebi CIME SU GA MOGLI TADA OVAKO NAPRAVITI??? Zvuci neverovatno, ali danaslja tehnologija ne mora znaciti da ce napraviti sat koji ce duze trajati nego jedan stari dzepni. Svaka cast za tekst.
-
Pero, hvala za još jedan divan tekst. Svakako da džepnim satovima treba davati pažnju jer je svakako i zaslužuju.
Ja se moram osvrnuti na gore prikazan plavi damski džepni sat. Mnogo je sladak. Posebno sa onom dekoracijom poput mašnice.
Pozz!
-
Petre, svaka cast na majstorski napravljenom tekstu i fotografijama . Kao i uvek - detalji koji mogu (i trebaju) da udju u enciklopediju!
No time to lose
-
-
Pero, slobodno piši bez ikakovog ustručavanja. Uvek je dobro pročitati nešto novo, pa samim tim i naučiti. Bilo bi sjajno kada bismo mnogo više pisali i o stonim i podnim satovima, ali nadam se da će biti i toga...
U poslednjem postu mogu pohvaliti satove za kineskog dvora. Posebno onaj zeleni sa zmajevima i sat sa crvenim poklopcem i slikom Bude. Pored toga, mnogo me je zaintrigirao Fusee sat by Edvard Prior sat. Zbog čega je toliko debeo? To mi nije jasno?
Pozz!
-
Bit će sada pisanja dok sam slobodniji.
Što se tiče sata Edvarda Priora to je sat verge fusee,mehanizam sata tj zupčanici kod tog sata prenosili su snagu uz pomoć malih lanaca i takav mehanizam morao je da ima dosta prostora.Uz to sat ima nekoliko kutijašto pojačava dojam glomaznosti.
-
Hvala Petre, drago mi je da imamo ovakvog strucnjaka za dzepne i stare vojne satove na forumu
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi