Primetim danas oko vrata jedne gospođe ovaj stari, džepni sat. Kada sam otvorio poklopac učinio mi se još interesantniji. Oko 5-6cm u prečniku, na lancu koji nije originalan, sat zaista izgleda neobično. Zamolio sam gospođu da ga fotografišem i da mi kaže nešto o njemu.
Sat je deo nasleđa njene prabake, tačnije, deo miraza koji joj je od porodice dat pred udaju. Prabaka je bila plemenitog roda, iz stare italijanske porodice koja je u to vreme živela u Hrvatskoj. Udala se za nekog bogatog trgovca koji nije bio plemićkog roda. Njenoj porodici to, naravno, nije bilo po volji ali su ipak spremili miraz, kako su nalagali tadašnji običaji, i u delu toga miraza našao se i ovaj REMONTOIR. Iz razumljivih razloga, i zbog potomaka koji su i danas živi neću navoditi prabakino ime, niti spominjati o kojoj porodici je reč.
Sat je, prema priči, star oko 250 godina, kućište je izrađeno od srebra i vreme je na njemu ostavilo dosta tragova. Ugravirani reljefi na spoljnim poklopcima, jedan od njih je sa porodičnim grbom su, na žalost, izlizani, što se vidi na prve dve fotografije:
Na podpoklopcu koji pokriva mehanizam, nalaze se podaci o radionici iz koje je izašao, njegov naziv REMONTOIR, oznaka mehanizma od 15 rubina, sa naznakom QUALITE SUPERIEURE, što bi verovatno trebalo da svedoči o visokom kvalitetu izrade. Tu je i niz od sedam malih, kružnih reljefa, poput medaljona, koje, na žalost, nisam uspeo bolje da snimim i pobliže protumačim njihov smisao:
Na poklopcu cifera nalazi se, verovatno serijski broj sata, ili je to žig koji govori o tome da je izrađen od srebra. A možda i jedno i drugo:
Cifer je dosta oštećen, inače je lepe i nežne zelenkasto-žute boje sa markerima ispisanim elegantnim rimskim brojevima iznad kojih se nalazi jednostavna minutna skala. Prsten oko cifera je bakarne boje i nosi staklo koje je potpuno očuvano. Na poziciji 6 je zasebna skala sekundare. Kazaljke su predivne, minuciozno izrađene i bogato dekorisane. Ne znam od kog materijala su, velika je bolje očuvana, dok mala ima po sebi sloj zelenkastog oksida, karakterističnog za bakar ili neku bakarnu leguru. Da nema toga rekao bih da su izrađene od zlata. Treća sekundna kazaljka nedostaje:
Krunica je sasvim očuvana, čini mi se i da je pozlaćena i kao akcenat, deluje kao lep kontrapunkt srebrnom kućištu. Namerno ostavljen za kraj je prikaz mehanizma, koji za divno čudo, još uvek radi i današnja vlasnica sata kaže da radi tačno. O kakvo mehanizmu je reč, ne mogu da kažem jer mi je nepoznat:
Molio bih sve vas koji se razumete da pomognete oko tačne identifikacije ovog lepotana, koji eto, danas nakon četvrt milenijuma, nastavlja svoj život i lepotom krasi torzo jedne takođe vrlo lepe i mlade gospođe. Čudni su putevi Gospodnji i još čudnije priče u kojima se prepliću životi ljudi i životi satova.
Bookmarks sajtovi