Pre svega pozdrav svima. Imam 17 godina, iz Vranja sam i nisam poznavalac satova, pa ako upotrebim neki loši termin za deo sata oprostite mi.
Evo o čemu se radi. Slučajno sam kod kuće pronašao jedan stari džepni sat za koga sam mislio da ga je moj deda kupio/dobio od nekoga. Pitavši ga odakle mu, rekao mi je da to nije njegov sat, već sat njegovog oca Vasilija. On je taj sat dobio od njegove babe (Vasilijine majke), kada su Vasiliju Partizani streljali. Pokazao mi je staru izbledelu sliku Vasilije u vojnoj uniformi, a iz u njegovog levog džepa je virio lanac baš onakav kakav se viđa na džepnim satovima.
Sad meni je to već bilo interesantno, zbog te porodične priče. Još više mi je postalo interesantnije, i to kada pogledao pozadinu sata i video gravuru. Na pozadini se nalaze tri inicijala (ne znam da li su ćirilicna ili latinična slova - vidite slike pa procenite sami) A,I i C. A ispod se nalazi starovremska lokomotiva.
Sad meni je to čudno, jer je pradeda služio vojni rok u srpskoj Kraljevskoj vojsci, bas pred smrt Aleksandra Prvog Oslobodioca. Palo mi je napamet da možda nije dobio sat kao poklon od vojske, ali kako mi je deda rekao da misli da je on u vojsci bio običan redov i da je početak rata dočekao kod kuće, kao i to da za vreme rata bio neutralan. (pomagao je i Četnicima, Partizanima i Bugarima, sve kako bi opstali)
Bookmarks sajtovi