Trebalo bi da je calibar doxa 14, baza mu je eta 810. E sad godina proizvodnje, po netu cca. 1955.
Sinn
Seiko
"...i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare" Štulić
Prelep satic, i prilicno veliki za te godine. Mislim da je Mister No pogodio i godinu i mehanizam.
lako moguce da si u pravu mister no , i ja bih ga svrstao tu negdje hvala na trudu
Jako lep sat, čestitam i ja.
Što se mašine tiče, ne bih baš da unosim zabunu ili da širim temu nešto mnogo, ali...
Doxa 14, prilično različit kalibar od našeg primerka:
FHF 27 (ili 271), takođe Doxa conquistador. Jedina razlika je varijacija mosta u donjem delu (nije podeljen), verovatno je sectorov sat nešto stariji i mašina je neka starija varijanta.
Btw, u Ranfft Watches arhivi FHF27 je prikazan u nekim još novijim verzijama, ovakvu nema.
Vukas pa ti si car , otvorio si pandorinu kutiju u nizoj klasi satova , e sad se prica otvara ajmo probat stvarno iskopat od kad je mehanizam , jel postoji jos nesto na mehanizmu sto bi trebao poslikat da nam pomogne u identifikaciji mehanizma. Zbog ovakvih stvari i postoji forum da se informiramo i trazimo nama nepoznate stvari ...
Vukas, nisi ti uneo zabunu nego ja, čini mi se! Nisam uporedjivao slike mašina ove doxe i arhive Ranfft. Da sam to uradio video bi očiglednu razliku. Povukla me sličnost cifarnika ove doxe i technosa, kojeg sam prikazao. E sad, otac mi reče da je technos s početka šesdesetih, a negde izguglah da je tih godina doxa radila uglavnom cal.14!
Nego, često je u Ranfft arhivi slika jednog mehanizma za čitavu seriju, pa i to otežava ponekad identifikaciju mašine.
I što kaže sector77, zbog ovakvih stvari forum, izmedju ostalog, i postoji
Sinn
Seiko
"...i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare" Štulić
Što reče sector, priča sa starijim swiss mehanizmima je pandorina kutija (bunar bez dna, rekao bih) sa lavirintom bez izlaza. I onda, ako imaš malo sreće i minimum metodologije, nabasaš na neku sliku ili link pa tražiš dalje...
Kod Švajcaraca se događa da više ne možeš da ispratiš ko je koga osnovao, preuzeo, nasledio itd. Srećna velika incestuozna časovničarska familija.
FHF datira još iz 18. veka, prethodnik je holdinga ESA, koji je naravno prethodnik holdinga ETA koji... i onda digneš ruke od posla. Ne znam da li postoji kod njih firma koja u nekom periodu nije ugrađivala FHF.
I onda još i Ranfft, kao što kažeš, koji trpa istu sliku na 30 kalibara u proseku (bez obzira, arhiva mu zlata vredi).
Evo, kao kuriozitet jedan stari "B" sa FHF mašinom iste strukture kao naša Doxa:
Na stranu što je Doxa šezdesetih pretrpela poplavu i ostala bez arhive.
Verovatno si u pravu za godište Doxe, sredina pedesetih, a za nešto više o satu... ja nemam ideju.
Sumnjam da bi i ovi iz DB-a iskopali više od nas.
Poslednja ispravka: sector77 (18.12.2011. u 17:35)
Bookmarks sajtovi